Kontantförbud öppnar för gratis bussar

Det förbud mot kontanthantering på bussarna i SL-området som arbetsmiljöverket inför den första januari nästa år öppnar upp för gratisresor på bussarna.

SL har hamnat i en svår sits, de återkommende grova rånen mot busschaufförer under hösten har drivit fram ett förbud mot kontanthantering på bussarna vilket gör att SL ställs inför två alternativ. Att stänga ute alla utan förköpsbiljetter från bussarna, eller att låta dessa åka med ändå. Gratis.

– Våra förare kommer att lösa det underhand, vi kommer inte att avvisa någon som vill betala, säger Gunnar Ljuslin, vice ordförande i Kommunals trafiksektion i Stockholm som organiserar bussförarna till Dagens Nyheter.

Han fortsätter:
– Det vore korkat av oss att handla annorlunda, då skulle vi ju ställa trafiken och det vore katastrof i en storstad när folk ska till skola och arbete. Om SL mot förmodan intar en sådan attityd, så blir det problem.

På frågan om det inte inbjuder till gratisresande i större utsträckning svara han såhär
– Vi har naturligtvis diskuterat detta, säger Gunnar Ljuslin. Men det finns inte något alternativ för oss, och det är heller inte vårt problem.

Lutar alltså åt nolltaxa på bussarna efter nyår. Låt oss gissa att bussresandet i länet kommer att öka under nästa år..

Uppdaterat
SL kommer att överklaga arbetsmiljöverkets beslut uppger tidningen City i sin Stockholmsupplaga den 30/10. SL:s Charlotte Broberg (m) ser gratis bussar som en “omöjlighet” och säger (hör och häpna!)
_-Det blir förköp som kommer gälla. Att acceptera att folk skulle resa utan biljett är ju samma sak som nolltaxa _

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.