Planka.nu lanserar kollektivtrafikombudsmannen

Pressmeddelande från planka.nu Stockholm.
Få kontakt med oss genom att ringa 0739-457168 eller maila planka.sthlm@suf.cc

Planka.nu lanserar kollektivtrafikombudsmannen

Planka.nu lanserar kollektivtrafikombudsmannen som är en ideellt driven verksamhet som syftar till att hjälpa dig som blivit utsatt för brott av SL-personal eller ordningsvakter i kollektivtrafiken i Stockholm. Från slutet av sommaren har vi arbetat med att hjälpa personer som råkat illa ut med tips, råd, juridisk hjälp och att göra polis- eller JO-anmälan. Nu lanserar vi verksamheten för allmänheten.

Kollektivtrafikombudsmannen är ett resultat av att allt fler personer hör av sig till planka.nu och berättar att de blivit utsatta för våld eller hot om våld, huvudsakligen av SL:s kontrollanter eller av ordningsvakter. I brist på andra instanser att höra av sig till, har man hört av sig till planka.nu som aktivt börjat arbeta kring frågan. Kollektivtrafiksombudsmannen är vårt försök att förebygga våld och hot i kollektivtrafiken och skapa en tolerantare miljö.

Vi menar att problematiken bakom ökade konfrontationer och ökat våld i kollektivtrafiken huvudsakligen har ekonomiska och sociala orsaker, kopplade till ett orättvist finansieringssystem av kollektivtrafiken där rika betalar proportionerligt minst och fattiga proportionerligt mest.

Där vanliga människor inte har råd att betala för sig i kollektivtrafiken, men trafikutövaren SL bestämmer sig för att ta tag med hårdhandskarna mot plankningen, skapar man en problematisk situation. Ytterst står konflikten mellan kontrollanterna och trafikanterna, och det är också dessa två grupper som uteslutande är de som råkar illa ut. Beslutsfattarna sitter trygga på sina stolar.

Situationen är problematisk. “Vi är inte ute efter att svartmåla kontrollanter som yrkesgrupp, utan att förebygga och skapa en situation där varken trafikanter eller kontrollanter behöver vara rädda” säger Simon Andersson som arbetar med kollektivtrafikombudsmannen. “Vi tror inte att SL-personal per definition, eller någon särskild grupp av SL-personalen är värre än någon annan yrkesgrupp. Vi menar att problemet ligger i den konstruerade konfliktsituationen som uppstår när människor som inte har råd att betala för sig konfronteras med kontrollanter som försöker utföra sitt jobb”.

Vår lösning är att avskaffa biljettsystemet och istället bekosta kollektivtrafiken genom skatten. Läs mer om den lösningen på www.planka.nu. Men på kortare sikt vill vi lyfta fram problemet och täcka upp det behov att hjälpa trafikanter som råkat illa ut, och på så sätt omöjliggöra för de rötägg som utsätter andra för fara att fortsätta.

“Vår filosofi är enkel – ingen ska behöva vara rädd för att åka på stryk i kollektivtrafiken” säger Ulf Slotte på planka.nu.

Kollektivtrafikombudsmannen
Tel: 0708-262222
www.kto.se
kontakt@kto.se

Planka.nu
Tel: 0739-457168
www.planka.nu
sthlm@planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.