Återställ Våtmarker öppnade spärrarna i Stockholms tunnelbana

I morse möttes resenärer av öppnade tunnelbanespärrar, när Återställ Våtmarker ställde upp dom i en aktion mot höjda biljettpriser och för klimatvänligare transporter.

Aktivisterna från Återställ Våtmarker tejpade upp spärrar och tejpade för sensorer så att spärrarna kunde vara öppna, och fria att passera för den som så ville. Aktionen var en protest mot de vansinniga prishöjningarna i kollektivtrafiken, där exempelvis en enkelbiljett i SL-trafiken just höjts till 42 kronor, och ett månadskort till 1 020 kronor.

Uppspärrad spärr

De ville också visa hur bra det vore om kollektivtrafiken var öppen och tillgänglig för alla, istället för ingärdad av spärrar och dyra avgifter som avskräcker från resande.

Kampanjen Återställ kollektivtrafiken startar

Aktionen idag var början på kampanjen Återställ Kollektivtrafiken, som består av fredliga protester mot regeringens katastrofala klimatpolitik och ett motstånd mot prishöjningarna i kollektivtrafiken.

Att transportera sig är en rättighet! Folk behöver ha råd att resa tillsammans och klimatsmart för att sänka utsläppen. Gör kollektivtrafiken kollektiv igen – Återställ Kollektivtrafiken!

Här kan du läsa mer och skriva upp dig för att gå med i kampanjen: Återställ Kollektivtrafiken!

Vår regering lägger pengarna på mer biltrafik

Istället för att se till att bidra till billigare kollektivtrafik har vår nuvarande regering valt att subventionera bensin och diesel till bilar. Dessutom läggs enorma mängder skattemedel på nya motorvägar för att gynna biltrafiken, vilket sker på bekostnad av hållbara resealternativ.

Att uppmuntra folk att ta bilen istället för exempelvis buss, tåg, spårvagn och tunnelbana är inte bara skadligt för klimatet och miljön. Det förvärrar också trafiken, tar massor av plats i våra städer och skapar buller, partikelutsläpp och trafikolyckor som försämrar folkhälsan. Det hjälper inte heller med elbilar.

Flygblad från aktionen

Därför var det utmärkt med en aktion som öppnade upp kollektivtrafiken och visar på hållbara alternativ – och att de bör vara avgiftsfria så att vi tillsammans och rättvist är med och finansierar den. Det tjänar alla på! De passade även på att göra reklam för Planka.nu och uppmuntra till att gå med i P-kassan. Där betalar vi tillsammans eventuella tilläggsavgifter från biljettkontrollen.

På vissa av stationerna möttes de av poliser och ordningsvakter som tycks ha tagit det hela med ganska mycket ro, även om ordningsvakterna körde en motkampanj och ropade till folk att inte planka. De blev även puttade av aggressiva ordningsvakter vid ett tillfälle, som försökte hindra dom att öppna spärrarna, men polisen sa då åt ordningsvakterna att flytta sig och låta aktivisterna framföra sitt budskap och öppna spärrarna. Som vanligt agerade våtmarksaktivisterna öppet och fredligt och bemötte resenärer och personal med kakor och leenden och förklarade vad de var där för att göra.

Ta tillbaka makten – Planka idag!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.