Sjuorna i Huddinge: Tamsons vill ta bort vår frihet

Sjuorna på Skapaskolan tilldelades årets Nolltaxepris för sin kamp för avgiftsfri kollektivtrafik för unga. Här skriver de en debattartikel till förre trafikregionrådet Tamsons, som låtsades lyssna på dom, och sedan lade ett förslag om att ta bort det beslutade sommarlovskortet för unga och ge det till pensionärer:

Ungdomarna från huddinge demonstrerar vid Landstingshuset
Ungdomarna från Huddinge med Tamsons vid Landstingshuset i december

I december så besökte vi sjuor på Skapaskolan regionpolitikernas budgetmöte utanför Landstingshuset för att demonstrera för kostnadsfria SL-kort för ungdomar. Där träffade vi Kristoffer Tamsons som var väldigt artig när han pratade med oss. Med ett stort leende och ett snällt beteende framför kamerorna framstod han som att han faktiskt lyssnade och tog in våra förslag. Han sa att han älskade gnistan i oss, den som får oss att vilja påverka. Det är faktiskt helt otroligt att han nu, bara några månader senare, helt ignorerar våra protester. Nu vill han dra in vårt sommarlovskort och låta pensionärer åka kostnadsfritt. Det får oss att undra om Tamsons faktiskt tog det vi har sagt i debattartiklar, intervjuer och protester på allvar. Vi är ytterst besvikna.

Det är självklart positivt att göra kommunaltrafiken mer tillgänglig för våra äldre genom reducerade taxor. Men att genomföra den här ändringen och samtidigt ta bort våra möjligheter att åka fritt är bara dumt. Vi har skolplikt vilket innebär att det är obligatoriskt för oss att vara någonstans varje morgon. Många har inte råd med bil eller busskort.  

Sommarlovskortet ger alla ungdomar samma möjligheter

Alla vuxna klagar alltid på att dagens ungdomar bara sitter inne och inte tar sig någonstans och sen vill de fatta såna här beslut som tar bort möjligheterna för ungdomarna. Vi tycker att som politiker ska man veta bättre. När vi på sommarlovet fick ett gratis SL-kort, hade alla ungdomar samma möjligheter. Ska inte Sverige vara jämställt, eller? 

Det är viktigt att kunna åka gratis för man träffar nya människor, utforskar samhället och det är också bra för miljön eftersom det är flera som transporteras i samma fordon. Föreställ friheten att kunna åka varsomhelst utan några bekymmer! Jag är helt säker på att ungdomar skulle må mycket bättre om de hade möjlighet att möta kompisar och upptäcka världen. Detta skulle också hjälpa klimatet då bilåkandet skulle minska rejält.

Har Tamsons ens pratat med pensionärerna om de VILL ha gratis SL? Vad vi vet har pensionärerna inte strejkat framför budgetmötet. Vi citerar vad pensionärernas riksorganisation sa om Tamsons kärleksfulla förslag ”det är korkat och feltänkt att ställa grupp mot grupp. Vi skulle känna att vi tar pengar från våra egna barnbarn.” 

Vi är som sagt inte emot att pensionärer ska få åka gratis men vi tror inte att pensionärerna skulle uppskatta ett ”nej, jag kan kan inte komma” från barnbarnen bara för att bussen är för dyr. En av Tamsons största argument mot vårt förslag om kostnadsfria SL-kort var att det kostade för mycket, att budgeten inte fanns. Det var en lögn. Om det var sant, hur kan då pensionärerna få det gratis?

Vi är så trötta på att bli tagna som skämt

När kamerorna är framme och medierna är närvarande är vi ”smarta ungdomar” och ”häftiga” men så fort det börjar bli verklighet är våra åsikter och tankar helt oviktiga. Vi är så trötta på att bli tagna som skämt, vi är viktiga för publicitet men inte mycket mer än så. Men vi uppskattar Tamsons uppmuntrande kommentar om vår gnista. Gnistan isolerades ett tag så att den blev svagare och svagare, nu öppnar vi dörren och vi har aldrig brunnit så mycket som vi gör. Nu kämpar vi starkare än någonsin. Tack Tamsons för att du gjorde oss mer motiverade att fortsätta kämpa!

Årskurs 7, Skapaskolan

Ungdomarna tilldelas Nolltaxepriset 2023
Sjuorna på Skapaskolan i Huddinge vid utdelningen av Nolltaxepriset 2023

2 kommentarer

2 kommentarer på “Sjuorna i Huddinge: Tamsons vill ta bort vår frihet

  1. Det handlar nog bara om att ungdomar åker oftare med kollektivtrafiken än pensionärer
    På så sätt kan SL ”spara” pengar på att ta bort gratis resor för dessa, samtidigt som dom inte framstår som riktigt lika snåla när dom ”kompenserar” med att införa gratis resor för pensionärer.

    Självklart sket ju Tamson totalt i dessa 7:or – men han ville ju såklart framstå som trevlig inför kamerorna och ge låtsasberöm som ”älskar gnistan i oss”. Ganska normalt beteende för en riktig skitstövel.
    Man får ju hoppas den som sitter nu är bättre – men det är ju högst tveksamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.