Tamsons stelaste ögonblick? – Läs vårt nyhetsbrev om nolltaxa!

Vi tänkte skicka ut lite uppdateringar om nolltaxa och sånt då och då i ett nyhetsbrev till de som är intresserade av att följa kampen för avgiftsfri kollektivtrafik. Här kommer ett urval notiser från vårt senaste utskick.

Se instruktioner i slutet för att anmäla dig till nyhetsbrevet!

Tamsons stelaste ögonblick?

Ungdomarna från huddinge demonstrerar vid Landstingshuset

I december demonstrerade de otroligt inspirerande ungdomarna från Huddinge vid Landstingshuset, i sin kampanj för nolltaxa för unga. Dåvarande trafikregionråd Tamsons poserade stelt och tycks sedan ha funderat noga. En månad senare lade han förslaget att avskaffa det populära sommarlovskortet för ungdomar och istället införa nolltaxa för pensionärer.

PRO dissar dock förslaget som Tamsons ville kalla ”frihetsbiljett” med att det ”tar pengarna från våra egna barnbarn”. ”Vill de satsa ytterligare får de hälla in mer pengar helt enkelt”. Vi håller med pensionärsorganisationen, det finns ingen anledning att ställa grupper mot varandra!

Läs SL-rabatt för äldre dissas av PRO

Ungdomarna i SVT: ”Elever i Huddinge: Ge unga gratis SL-kort”

Följ eleverna på TikTok! @gratisslkortforungdomar


Vem får Nolltaxepriset 2023?

Nolltaxepriset delas ut till den eller de som under året har gjort något eller några av följande: Verkat för en avgiftsfri kollektivtrafik, arbetat för ökat inflytande över kollektivtrafiken för de som reser och arbetar i den, underlättat för avgiftsstrejkande, verkat för en öppnare och mer tillgänglig stad och/eller kollektivtrafik, motverkat övervakning och kontrollsystem av resenärer samt bekämpat trafikmaktordningen.

Här kan du hitta tidigare års pristagare!

Vet du någon som gjort sig förtjänt av priset senaste året? Maila din nominering till sthlm@planka.nu! Vinnaren tilllkännages på Nolltaxedagen, den 4 mars.


Nolltaxa på Mallorca

Buss på Mallorca

Palma på Mallorca inför nolltaxa på bussarna. Syftet är att underlätta ekonomiskt för familjer och samtidigt bekämpa inflationen.

Samtidigt får regionala och interregionala busslinjer i Spanien avgiftsfri kollektivtrafik. På region- och medeldistanstågen i Spanien är nolltaxa redan infört sedan förra året, en satsning som förlängs till hela 2023.

Många platser runt om i världen inspirerar med att införa nolltaxa.
För visst är det möjligt!

Läs mer: Nolltaxa på buss ska dämpa inflationen


Planka.nu söker fler aktiva medlemmar

Vill du vara med och driva kampen för avgiftsfri kollektivtrafik framåt?

Vi behöver fler aktiva medlemmar. Vill du vara med och planera aktioner, sköta sociala medier och hemsidor, skriva artiklar eller hitta på slogans? Göra plankningspatruller, sköta p-kassan eller måla plakat? Designa klistermärken, skriva böcker eller dela ut flygblad? Öppna spärrar, riva ner reklam eller räkna på finansieringsmodeller? Eller bara gå på möten och fika? Eller nåt helt annat?

Vi håller just nu på att förnya nolltaxekampen och det vore kul om du vill vara med! Maila oss, eller börja med att gå med i studiecirkeln här ovan!

P-kassan rullar förresten på som vanligt!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Detta var ett urval av notiserna i vårt första nyhetsbrev, vi tänkte försöka skicka ut det då och då.

Vill du få kommande utskick till din mail? Gå med genom att skicka ett mail med valfri text till planka-nyhetsbrev-subscribe@lists.riseup.net

Har du sett nåt intressant så tipsa gärna på sthlm@planka.nu!

Hälsningar Planka.nu Stockholm

Planka lugnt!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.