Nolltaxa i Albuquerque

Albuquerque i New Mexico i USA sällar sig till den ökande mängden städer som inför nolltaxa runt om i världen. Med avgiftsfri kollektivtrafik ser man en chans att öka det kollektiva resandet och tillgängliggöra staden för de med lägst inkomster, något som alla indirekt tjänar på.

Utöver andra städer som slutar på ”que” så har vi rapporterat om fler städer i bilens förlovade land USA som infört nolltaxa. Till och med i bilmetropolen Los Angeles planeras nu för avgiftsfri kollektivtrafik för grupper som motsvarar mer 70% av resenärerna.

Albuquerque ska nu införa nolltaxa på försök i ett år, och därefter så länge det fungerar och stöds av resenärerna. Staden har bussar och har även tidigare haft områden i centrum med avgiftsfri kollektivtrafik, men nu ska det införas i hela systemet.

Buss i Albuquerque
Buss i Albuquerques bussystem, ABQRide

Inslaget om införandet i lokala nyheterna KOB4 innehöll så bra argument för nolltaxa från den lokala organisationen Together 4 Brothers att vi måste samla citaten här.

Nolltaxa handlar inte om att få folk att ta bussen, det handlar om vart bussen tar folk. Det handlar om tillgång till utbildning, det handlar om tillgång till arbete, tillgång till fritid.

Christopher Ramirez, Together 4 Brothers

Zero fares isn’t about getting people on buses, it’s about where the buses take people,” Ramirez said. ”It’s about access to education, it’s about access to employment, access to recreation.”

”Paying for the bus might not seem like much for some folks, but it really does add up.”

”They recognize that zero fares would go a long way to impact air pollution and climate justice here in the City of Albuquerque,” Ramirez said. ”If we can get more people out of their cars and into buses, we know that’s gonna have another positive impact on our city.”

Ramirez said even if you don’t ride the bus, you probably know or even rely on someone who does.

Du kanske inte tjänar på nolltaxa, kanske du har en bil, det går ingen buss nära ditt hus, men vet du, personen som jobbar i din mataffär, personen som jobbar på förskolan, personen som jobbar på din favorit-snabbmatsrestaurang där du köper din favorit-frukostburrito, dom kommer alla tjäna på det.

Christopher Ramirez, Together 4 Brothers

”This is an important part of the story. You may not benefit from zero fares, maybe you have a car, you don’t have a bus route near your house, but guess what, the person that works at your grocery store, the person that works at the day care, the person that works at your favorite fast-food restaurant where you get your favorite breakfast burrito, they’re all gonna benefit,” Ramirez said.

Se inslaget här nedan:

Du kan även läsa artikeln och se inslaget här: KOB4: Albuquerque will eliminate bus fares for riders in 2022

En kommentar

En kommentar på “Nolltaxa i Albuquerque

  1. Ganska otroligt att man inför detta i USA. Det som är grejen, är ju inte att många kör bil där
    – utan att deras generella inställning genom alla tider, har ju varit att allt man vill ha eller behöver, får man betala själv (t o m om man blir sjuk, så får man betala för sin vård själv). Helt avgiftsfinansierad kollektivtrafik är inte billigare än egen bil (i många fall t o m dyrare p g a främst personalkostnader)
    – så då väljer ju dom flesta av naturliga skäl att köra bil istället.

    Men t o m dom har insett att det finns fördelar med nolltaxa. Då finns det ju verkligen inga argument längre, för att vi i Sverige fortfarande ska behöva köpa svindyra biljetter för kollektivtrafiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.