Stockholms första massplankning

Ikväll gör vi uppror

Den femte december 1966 har ett polisuppbåd samlats på T-centralen. Det hade utannonserats en aktion mot biljettsystemet hos SL – där man skulle kräva nolltaxa i kollektivtrafiken genom att ta sig igenom spärrgrindarna. Polisen hade 30 man på plats för att möta ett hundratal demonstranter – varav många greps för bedrägligt beteende. Det var stora rubriker i dagstidningarna och provierörelsen hade skapat stor uppmärksamhet åt sig själva, och åt frågan om nolltaxa.

I Provietidningens andra nummer 1966 fick nolltaxa en plats i rörelsens program:

TÄTORTSKOMMUNIKATIONER ska snarast övergå till nolltaxa. (Den som får långa restider till och från arbetet på grund av bostadsbristen eller som avstår från att öka luftföroreningarna genom egen bil ska inte straffbeläggas med avgift.) Gatorna går inte med förtjänst, varför ska T-bana bussar och spårvagnar göra det?

Nolltaxa blir till 50-kort

Aktionen verkar inte ha ansetts hemskare än att några företrädare för provie bara ett par dagar senare fick träffa en ansvarig politiker och lägga ut texten om frågan.

I Provietidningens första nummer 1967 så får man också veta att många konduktörer slutat ta betalt och därigenom skapat nolltaxa på egen hand. 1969 var nolltaxa med i ett förslag om omdaning av Odenplans tunnelbanestation som trycktes i tidningen Form.

Även i den officiella politiken hände mycket. Plankning avkriminaliserades och vi fick istället biljettkontrollanter samt lagen om tilläggsavgift. 1971 infördes 50-kortet (alltså SL:s månadskort) och priset höjdes inte förrän 1975. Det var inte nolltaxa, men en väldigt gynnsam taxepolitik. Frågan om nolltaxa försvann sedan lite från agendan och vi hittar några få notiser om aktioner under tidigt 1970-tal.

Provierörelsen – en frisk fläkt

Provierörelsen existerade ungefär ett år mellan 1966 och 1967 men hann både roa och provocera många. Med allvarliga frågor och lekfull taktik verkade man ha hur kul som helst, men såg till att begrava sig själva innan det blev tråkigt. Aktioner mot tobaksreklam, vietnamkriget och SÄPO hanns också med. En medlem blev åtalad för att ha snytit sig i en svensk fana. Det är mer än de flesta hinner med på ett år!

Arvtagare till denna rörelse är bland andra Alternativ Stad, som är mest kända från almstriden och än idag är en viktig grupp för lokalt motstånd i Stockholm. En hel del av 68-rörelsen blev istället stel och dogmatisk i jämförelse.

Massplankningarnas återkomst

Efter tidigt 70-tal hittar vi inga rapporter om aktioner för nolltaxa i Stockholm, även om frågan fortfarande drivs politiskt från vänsterhåll. Först på 2000-talet tas massplankningar upp igen av Planka.nu.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.