Aktioner för nolltaxa i New York

I New York City fortsätter protesterna mot avgifter, spärrar och den ökade repressionen med poliskontroller i tunnelbanan. Den 31 januari manades det till en stor stadsövergripande protestdag i tunnelbanan, kallad FTP3 J31.

Den ökande mängden kontroller, spärrar och grindar ifrågasätts, och krav på en öppen, tillgänglig och avgiftsfri tunnelbana höjs. Här illustrerar NYC-baserade stadsplaneraren Aurash Khawarzad, till stöd för J31-demonstrationen och nolltaxerörelsen, hur tunnelbanan skulle kunna se utan spärrar:

Aktionen kallas FTP3, eftersom det är den tredje stora aktionen i rad mot den ökade polisnärvaron som mest drabbar fattiga och icke-vita. FTP kan stå för flera olika saker, här är några exempel från Kyra Gregory:

Här kan du läsa mer om aktionen och organisationen, på engelska: https://itsgoingdown.org/decolonize-this-place-on-j31-and-beyond-people-are-becoming-ungovernable/

Vice skriver här i ett långt reportage om att data nu framkommit som visar att det stämmer att polisen riktat in sig på att kontrollera plankare i områden med fattiga och minoriteter: https://www.vice.com/en_us/article/y3mww7/here-are-the-fare-evasion-enforcement-data-the-nypd-fought-to-keep-secret Diskussionen om polisens roll i att kontrollera biljetter, och trafikbolagets uppgifter om förlorade intäkter påminner mycket om den diskussion vi har i Sverige och Stockholm.

Protesterna riktar in sig mot planknings-policyn (fare-beating) NYPD börjat med, där 500 poliser planeras jaga plankare i tunnelbanan. Även priserna och den bristande tillgängligheten är mål för protesterna. Aktionen var utlyst långt i förväg, och hundratals eller tusentals poliser hade kallats in, förberedda på att stå emot demonstranterna, som offiellt skulle inleda aktionen kl 17.

Demonstrationen började på Grand Central Station, uppmött av ett hav av poliser. Tidigare under dagen hade mindre aktioner med öppnade spärrar, bannerdrops, superlimmade spärrkortläsare mm rapporterats. Efter några våldsamma ingripanden av polisen rörde sig sedan demonstranterna mot Brooklyn, ropandes ”NYPD Why you so racist?”, ”Fuck the police” mm. Deltagarna uppmanades vara kreativa, eftersom polisen blockerade många tunnelbanestationer och vägar.

Poliser som blockerade tunnelbanenedgången för demonstranter som försökte ta sig till demonstrationen

För att följa rapporteringen, kolla hashtaggarna #FTP3, #J31 i sociala medier (twitter/instagram) och följ Decolonize This Place, förslagsvis på twitter eller instagram. Här finns ett facebook-event. Här sändes live från demonstrationen: https://www.facebook.com/N2Sreports/

https://twitter.com/insidiousbob/status/1223390735669645312
https://www.facebook.com/N2Sreports/videos/168679411088779/
Film från demonstrationen

Mer bilder och film här: https://www.issakhari.photography/issaphotoblog/2020/1/31/mgfjbwuwamcnz7u8jdon2mhwwd6aw1

Här finns en uppföljningsartikel med reflektioner och rapporter från aktionen: https://itsgoingdown.org/the-turnstile-revolution-a-report-from-ftp3/

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.