SL-upproret intog Odenplan

SL-upproret samlades lördagen 16 november för en kombinerad demonstration och massplankning. Ungefär ett hundratal slöt upp, och lyssnade på tal i cirka 40 minuter innan massplankningen drog igång.

Talen på Odenplan

Naomi från Planka.nu talade om kollektivkurage – ett ord som SL använder – men visade på att kuraget finns i att varna varandra för biljettkontrollanter och att kämpa mot avgiftssystemet för att införa nolltaxa.

Talaren Angela pratade om situationen i Chile, där ett allmänt uppror startades efter massplankningar och protester mot avgifterna i kollektivtrafiken. Det finns likheter med situationen i Sverige, och det gäller att vi solidariserar oss med andra som kämpar runt om i världen.

Derly från Planka.nu pratade om andra aspekter av nolltaxa, däribland om sina erfarenheter av att träffa andra kollektivtrafikorganisationer i Bryssel tidigare i höst.

Vi läste också upp ett tal från vår samarbetsorganisation Ingen Människa Är Illegal, som berättade om hur farligt det är i kollektivtrafiken utan biljett för papperslösa och hur avgiftshöjningarna gör deras stödarbete dyrare. Sätt gärna in en slant till IMÄI.

Massplankningen

Efter talen var det dags för huvudaktionen – massplankningen. Odenplan har en rätt stor station, med mycket plats och efter att demonstrationen tagit sig igenom spärrarna så fylldes stationen med slagord, flygblad och ett peppat gäng demonstranter.

Uppmärksamhet i media

Dagens Nyheter var på plats och gjorde ett reportage, och Mitti intervjuade oss om upproret. Detta plockades också upp av Omni och Aftonbladet.

Mer foton från oss finns här och även fotografen Joanna Chichelnitzky var där och fotade.

Vad händer nu?

Det verkar som att nästa års prishöjning kommer röstas igenom nästa vecka, och det blir svårt att stoppa denna gång. Men Moderaterna, Miljöpartiet och gänget planerar att höja det varje år, så vi kommer fortsätta hitta sätt att stoppa dem på. Vill du stödja oss och få inbjudningar till nästa aktivitet? Skriv under namninsamlingen på www.nolltaxa.nu så hör vi av oss!

2 kommentarer

2 kommentarer på “SL-upproret intog Odenplan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.