Namninsamling: Stoppa SL:s prishöjning

Priset på SL-kortet har höjts varje år sedan 2017, och nu har en ny överenskommelse träffats mellan höger- och miljöpartierna om fortsätta. SL-kortet kommer i så fall kosta 970 kronor 2022. Det är nu dags att stoppa prishöjningarna! Skriv under så håller vi dig uppdaterad om motståndet.

2017 kom Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet överens: avgiftstrycket på SL-trafiken skulle höjas med 3,3% per år. Istället för stora kontroversiella höjningar då och då, så skulle priset “justeras” lite mer i smyg och förhoppningen var att det inte skulle bli några protester. Månadskortet har därför höjts från 790 till 890 kronor på tre år. Nu fortsätter vansinnet: efter nyår blir det 930 kronor, 2021 950 kronor och 2022 970 kronor. Det finns inget som tyder på att politikerna kommer sluta om de inte tvingas till det.

 • Avgiftshöjningarna har samma konsekvenser oavsett om det händer varje år eller chockhöjs ibland – det blir sämre tillgänglighet till staden för de som har minst.
 • Avgiftshöjningarna följs alltid av våld. Exempel från senaste året är allt från riktade razzior med både biljettkontrollanter och poliser kring Järvafältet, till ordningsvakternas uppmärksammade attack på en gravid kvinna som misstänktes sakna biljett.
 • Avgiftshöjningarna är en medveten politik där man är för avgifter och mot skatt. Det gör det lättare för den som är rik och svårare för den som är fattig. Skattefinansiering fungerar helt annorlunda och ger alla möjlighet att åka med i kollektivtrafiken.

Inför nästa år har ännu inget beslut om avgifterna fattats – det behöver inte bli någon ny höjning. Ett första steg till en öppen, fri kollektivtrafik är nu att frysa priserna. Det kravet ställer vi nu på alla politiker i regionstyrelsen.

Kollektivtrafiken står inför stora investeringar, och avgiftshöjningar som stänger ute resenärer eller tvingar folk att planka vore det sämsta sättet att få in pengar på. Priset, tillsammans med klämspärrar och biljettkrångel, gör tröskeln stor för folk att ställa bilen hemma.

SL-trafiken finansieras nu bara av 45% skattemedel. Vi förespråkar en helt skattefinansierad kollektivtrafik – nolltaxa. Förutom landstingsskatten går det att använda pengar från trängselskatten till kollektivtrafiken (hitintills har allt gått till nya motorvägar!). Vi kan avbryta byggandet av nya motorvägar i Stockholm och istället storsatsa på kollektivtrafiken. Det är dags att dela kostnaden på flera genom skatten – även den som åker bil är beroende av att kollektivtrafiken fungerar för att inte vägarna ska bli igenproppade.

Vi är många som motsätter oss avgiftshöjningarna och tillsammans har vi en uppgift: Låt oss se till att SL-priserna inte höjs 2020!

3 kommentarer

3 kommentarer på “Namninsamling: Stoppa SL:s prishöjning

  • Inga fler höjningar. Låt det inte ske utan sänk biljettpriserna istället?

   Gillar egentligen inte att det höjs hela tiden. Nån måtta får det vara. Är emot SL:s prishöjningar.
   Många har inte kanske råd att betala en hög avgift.

 1. Sänk priserna, man kommer inte ha råd snart och plus har jag inte råd längre att komma försent till jobbet när de alltid förseningar under vintern speciellt, jag behöver komma i tid till jobbet för att kunna få lön o köpa ert dyra sl kort, sänk de om vi ändå ska komma försent o stå i kylan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.