Hårdare tag hindrar inte plankning

Trots hårdare tag minskar inte plankningen, samtidigt som kostnaderna för att upprätthålla kontrollsystemet ökar. DN har nyligen granskat SL.

På senare tid har fler och fler Stockholmare läst rubrikerna på tidningar om att kontrollerna har dubblerats och att spärrarna ställts in för att klämma fler resenärer med syftet att ta till hårdhandskarna mot plankningen. Men en ny granskning visar att det inte ger någon effekt – plankningen minskar inte.

En del av tilläggsavgifterna betalas inte, eller så överklagas de eller så går pengarna till det vinstdrivande kontrollantföretaget ISS. Det innebär enligt DN:s granskning att SL i fjol bara fick in 22,5 miljoner kronor från tilläggsavgifter medans det kostade 41,9 miljoner kronor att ha biljettkontrollanter.

Underhåll av spärrarna i tunnelbanan och pendeltrafiken kostar årligen 20 miljoner kronor. I dag är nästan samtliga uppgångar utrustade med klämspärrarna som kostade sammanlagt 270 miljoner kronor att bygga. Kontrollanterna har oftast sällskap av ordningsvakter vilket också är en enorm kostnad.

Miljontals kronor läggs alltså på att stoppa plankningen. Efter att ha läst DN:s granskning så är det utan tvekan bortkastade pengar. Miljonerna som idag går till kontroller och klämspärrar helt i onödan skulle med nolltaxa istället kunna stärka kollektivtrafiken.

Källa:https://www.dn.se/sthlm/fuskakandet-i-kollektivtrafiken-minskar-inte-trots-omfattande-insatser/

SL:s ordförande Kristoffer Tamsons säger mycket dumt i DN:s intervju, men detta tar nog priset:

I socialt utsatta områden som Rinkeby, Tensta och Norsborg. Tror du att det finns något samband?
– Nej jag tror inte att det finns något samband med att ha en låg inkomst och att inte vara hederlig. De områdena är mer brottsutsatta, och det finns ett samband mellan tjuvåkning och annan form av brottslighet säger SL:s moderata ordförande.

För det första är inte plankning ett brott, utan kan istället ge en tilläggsavgift som ges ut av trafikbolagen. Du hamnar överhuvudtaget inte i det juridiska systemet för en tilläggsavgift. För det andra är det uppenbart för alla att inte bara plankning är kopplat till att vara fattig och bo i socialt utsatta områden. Det är en mekanism som förstås också gäller brottslighet. Att införa skattefinansierad nolltaxa är att se till att ingen tvingas planka, och att höginkomsttagare som Tamsons är med och betalar för allas tillgång till vår gemensamma kollektivtrafik.

En kommentar

En kommentar på “Hårdare tag hindrar inte plankning

  1. Vadå planka är inte ett brott ????
    Vad är då ringabedrägeri??
    Tycker ni ska plugga på innan ni skriver..
    Men jag kanske har fel!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.