Amerikanska städer avkriminaliserar plankning

Samtidigt som svenska politiker ofta framhåller New Yorks nolltolerans som ett föredöme, så håller amerikanska storstäder på att överge modellen. Ett exempel är att plankning avkriminaliseras och att böterna sänks på många håll.

Kampanjer har ifrågasatt att avsaknad av en biljett som kostar 20-30 kronor ska ha så stora konsekvenser. Andra har satt i system att använda sina månadskort för att “swipea in” medpassagerare som inte har biljett. Nu har kampanjerna börjat ge resultat.

I Portland undviker man numera åtal om man betalar boten inom 90 dagar. Man kan också undvika den genom att gå med i en lågavgiftsprogram för den som inte har råd. Bötern har sänkts från 175$ till 50$ dollar första gången man åker fast.

I Washington D.C. förekom nyligen flera fall av grovt våld mot plankare men sedan dess har plankning avkriminaliserats och böterna sänka från 300$ till 50$.

Och i New York så kommer inte längre distriktsåklagaren för Manhattan att åtala plankare, vilket i praktiken är en avkriminalisering. Dock har inte samma sak skett i Brooklyn, Bronx, Queens eller Staten Island. Ännu.

Vad betyder detta för framtiden?

Att det är orimligt att arrestera och fängsla plankare – vars främsta brott är att inte ha råd med biljetten – har blivit den allmänna uppfattningen. Nästa steg måste vara att hitta ett system där alla kan få åka med, och betala efter bärkraft. Låginkomstbiljetter och pensionärsrabatter är förstås bra, men det blir ett lapptäcke av åtgärder istället för att reformera systemet helt och införa nolltaxa.

Vad händer i Sverige?

I Sverige avkriminaliserades plankning på 70-talet men nu släpar utvecklingen efter, och politiker är fortfarande imponerade av 90-talets fängslanden av plankare i New York och andra städer. Den så kallade Broken Windows-teorin gör att politiker som SL:s ordförande Kristoffer Tamsons vill kriminalisera plankning, förbjuda tiggeri och ta hårdare tag mot graffiti. Enligt teorin så skulle detta minska grov brottslighet som mord. Låter det konstigt? Vi kommer få anledning att titta närmare på den teorin framöver.

Men denna gång avslutar vi istället med några stämningsfulla bilder på våra medplankare i New York, som MTA (motsvarigheten till SL) av någon anledning har klippt ihop.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.