#Swipeitforward – Motstånd i New Yorks tunnelbana

I den satsning på hårdare tag som just nu sker i Stockholms kollektivtrafik så tar SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M) ofta New York som exempel på ett tryggt ställe med många tunnelbanepoliser. Tamsons vill att polisen ska användas mot plankare, och han och hans parti vill även kriminalisera tiggeri. Det finns ingen hejd på vilka sociala problem som moderaterna tycker ska hamna hos polisen till slut. Men i själva verket vore det förstås mycket bättre om polisen hade så lite att göra som möjligt.

Just på grund av detta kan det vara bra att titta på vad som händer med plankning i New York.

Den största kategorin av gripanden som New York-polisen gjorde 2015 var för plankning – över 29000. 92% av de gripna var icke-vita. Under det året utfärdade polisen också 124.000 “summonses” alltså order om att dyka upp i domstol för plankning. Detta är inte bara kostsamt för polisen förstås, utan drabbar främst de fattiga områden som blir måltavlor.

På grund av detta har en kampanj startat – #swipeitforward – där trafikanter med månadskort uppmanas använda korten för att släppa in de som inte har råd att åka.

Syftet är att gå emot masskriminalisering av människor, och sätta punkt för det polisarbete som brukar kallas nolltolerans eller broken windows-teorin. Utan att vara en kampanj för avgiftsfri kollektivtrafik, så vill man se till att det blir ett slut på krafttag mot att inte ha en biljett. Kollektivtrafiken ska koppla samman städer inte användas för skada och kriminalisera människor, eller lägga enorma bördor av arbete på polis.

Eftersom svenska politiker tittar på vad som händer i New York för inspiration, så är det rimligt att vi hjälper #swipeitforward att stjälpa ursprungsmodellen.

Donera gärna en slant här.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.