Nolltaxa för skolungdomar nästa sommar

Från och med sommaren 2018 kommer det bli gratis att åka kollektivt för alla skolungdomar mellan sjätte klass och sista året på gymnasiet under sommarlovet. Det är Vänsterpartiet som har drivit igenom den här reformen med motiveringen att det inte ska vara en klassfråga att kunna ta bussen för att bada på sommarlovet. Fint initiativ och ett steg i rätt riktning tycker vi! Men betydligt fler än de 690 000 barn som kommer gynnas av detta skulle kunna få ett rikare liv med nolltaxa. Och det gäller oavsett årstid.

Att kunna resa fritt med lokaltrafiken möjliggör utflykter till såväl bad och natur som vänner och kultur – bättre tillgång till staden och dess utbud helt enkelt. Något som kan betyda enormt mycket, särskilt för den som inte har råd att åka på någon längre semester. Att det är ett klimatsmart alternativ till längre resor eller bilsemester säger sig självt. Som ETC-tidningarna har kommit fram till så skulle dessutom de flesta tjäna ekonomiskt på avgiftsfri kollektivtrafik.

Det ska bli spännande att se om några år om det görs någon utvärdering vad det innebär att kunna resa gratis för de här ungdomarna. Kanske blir det en lärdom som kan inspirera till allomfattande nolltaxa i kollektivtrafiken på fler ställen?!

2 kommentarer

2 kommentarer på “Nolltaxa för skolungdomar nästa sommar

  1. Nolltaxan gäller endast barn och unga som går i skolan. Om du inte går i gymnasiet får du betala även om du är under 18 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.