Resenärer ♥ städare

I söndags var vi på plats för att stödja städarnas demonstration vid Citybanans invigning. Plakaten till stöd för städarna syntes överallt och det kändes nästan som att hela invigningen var en demonstration!

Nästan 100 städare håller på att sparkas när MTR tar över pendeltrafiken. Hongkongbaserade MTR har lagt det lägsta budet för att vinna upphandlingen och nu anses det inte finnas tillräckligt med resurser för att behålla personalen. Profitjakt går före bra arbetsvillkor och en ren kollektivtrafik. Skriv under för att stödja städarna i namninsamlingen här!

Vi tycker att det är viktigt att resenärer och arbetare stödjer varandra. Vi ska inte vara fiender – inte ens plankare och biljettkontrollanter. De som vi ska göra motstånd mot är politikerpamparna som höjer priserna och företagen som försämrar villkoren för att tjäna pengar. I slutändan så måste resenärer och arbetare få mer makt över kollektivtrafiken!

pendlare <3 städare

En sådan viktig samhällsfunktion som kollektivtrafiken bör förutom att vara helt skattefinansierad även drivas utan vinstintresse. Resenärer och personal är beroende av kollektivtrafiken och den är beroende av oss. Det enda som inte behövs är företag som plockar ut våra skatte- och avgiftspengar för att göra vinst att plocka hem till Hongkong på vår bekostnad.

Demonstration för städarna

Vi ställer oss bakom städarnas krav, som tillsammans med sitt fackförbund Seko kräver:

  • Att trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons och landstingspolitikerna tar sitt ansvar för den uppkomna situationen och agerar för att säkerställa att tillräckliga resurser erhålls för att städningen på pendeltågen ska kunna fortgå, samt att personalens anställningar och arbetsmiljö värnas!
  • Korten på borden: SL måste redovisa vad resenärerna betalar i skattepengar till MTR för städningen!
  • MTR, den idag enskilt största arbetsgivaren i Stockholms lokaltrafik, måste ta sitt ansvar. Städningen måste erhålla de resurser som krävs om vi ska ha rena, snygga och säkra stationer och tåg!

Här är SEKO:s film från protesten vid Citybanans invigning:

https://www.facebook.com/521664987859903/videos/1995497840476603/

 

3 kommentarer

3 kommentarer på “Resenärer ♥ städare

  1. Ja, om det där går igenom kommer det garanterat bli mer skitiga säten på tågen. Sen lär det ju bli allmänt mer skräpigt med mycket tidningar och överfulla papperskorgar på stationerna, haha. Sånt stör jag mig dock inte lika mycket på som när man kommer in i ett ganska så fullt tåg och hittar en perfekt plats. Sen kan man inte sätta sig där för att det är ett tuggummi på sätet eller att någon t ex spillt öl på golvet och det luktar fan, haha.
    Inte en chans att dom som är kvar kommer gå med på eller ens orka med dubblerad arbetsbelastning (som ju kommer behövas om dom ska hålla det i samma skick som nu).
    Men det skiter ju MTR i – för dom tjänar ju lika mycket pengar oavsett. Dom behöver ju bara att det är tillräckligt rent på tågen för att dom inte ska bli totalt överrösta med klagomål och få böta eller liknande. Sen är det ju rent generellt ingen höjdare med massa folk som blir utan jobb… Nej usch – det är såhär det blir när man släpper in vinstintressen i kollektivtrafiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.