Nolltaxedagen 2017 – vi öppnar SL-trafiken

Landstingspolitikerna som styr SL, Moderaterna med stöd av bland andra Miljöpartiet, har precis höjt avgiftstrycket på SL-trafiken och tänker höja varje år framöver. Att minska skattefinansieringen och ta pengarna direkt ur plånboken på kollektivtrafikanterna är en omfördelning från fattigpensionärer till rika bilister. Det är ett orättvist system.

På Nolltaxedagen den 4 mars samlas vi för att protestera mot avgiftssystemet och visa på alternativet: nolltaxa. Vi kommer på olika sätt att öppna upp kollektivtrafiken!

Anmäl dig till Nolltaxedagen här så uppdaterar vi dig om planerna

Vi samlas vid T-Tensta och T-Högdalen kl 14 den 4 mars.

Fri kollektivtrafik innebär att alla betalar efter förmåga genom skatten – och ingen behöver planka för att kunna ta sig runt i staden. Det lockar dessutom bilister och lindrar trafikinfarkten samtidigt som spärrar monteras ner och biljettkontroller tas bort.

Det krävs nämligen våld för att hindra människor från att åka. Ju fattigare område som undersöks, desto fler plankar för att behålla friheten spärrarna försöker hindra. SL pratar gärna om att de “förlorar” pengar på plankning, men det finns inga 300 miljoner att hämta hos de som har minst i staden. Planerna på att stänga kollektivtrafiken ytterligare kommer alltid i samband med att avgifterna höjts.

Eftersom vi inte vill ha dagens system så gör vi motstånd – Planka.nu organiserar människor i en avgiftsstrejk där vi tillsammans betalar tilläggsavgifter (böter) som vi riskerar få.

För att vi ska kunna förändra kollektivtrafiken så behöver fler trafikanter organisera sig: såväl betalande som icke-betalande.

Vi ger oss inte förrän kollektivtrafiken är öppen för alla!

nolltaxedagen_tidning_2017Skärmavbild 2017-03-02 kl. 08.42.37

2 kommentarer

2 kommentarer på “Nolltaxedagen 2017 – vi öppnar SL-trafiken

  1. Jo, jag har ju inte den bästa ekonomin heller och om man t ex köpt något för 800 kr så känns det ju. Tänk det varje månad – det är ju vad man får betala om man inte plankar.

    Tyvärr kunde jag inte komma idag. Eller ja, jag kunde kommit. Men jag vill ju gärna filma och jag har slarvat bort minneskortet till min kamera. Sen glömde jag bort att det var Tensta och Högdalen först (tänkte det var på plattan, som det ofta brukar) – så då fanns det inte tid att åka och köpa ett nytt minneskort heller :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.