Stockholm: Möte om avgiftshöjningar och 15-årsfirande i Kaknästornet

Nästa vecka börjar vi höstens arbete med möte och kalas och nu på lördag diskuterar vi framtidens kollektivtrafik på ABF. Alla som vill vara med är varmt välkomna!

Kom med i kampen mot avgiftstrycket

Den första januari 2017 ökar avgiftstrycket på kollektivtrafiken i Stockholm igen och landstingspolitikernas plan är att det ska fortsätta skärpas varje år.

SL:s månadskort kostar idag 790 och kommer höjas med 40 kronor till 830 (målet med höjningarna är att det 2019 ska kosta 890.)
Månadskort för pensionärer och barn/ungdomar chockhöjs med 12% (60 kronor) från 490 till 550 kronor.
Vuxna studenter däremot får en liten avgiftssänkning – 10 kronor – från 560 till 550 kronor.

SL_PENSION

Samtidigt ska zonbiljetterna skrotas, vilket kommer minska vissa avgifter på längre sträckor, men priserna på de kortare sträckorna höjs från 25 till 30 kronor med reskassa, och från 36 till 43 kronor för SMS eller automatbiljett.

Sammanfattningsvis så höjs alltså avgiftstrycket för de allra flesta, men mest för de som har minst. Landstingspolitikerna säger att pengarna ska gå till utbyggnad, men det är svårt att tro efter den senaste tiden med fler och fler indragna busslinjer. I stället är det en annan typ av satsningar som prioriteras: Återvändsgränden Förbifart Stockholm väntas kosta minst 40 miljarder och få fler att ta bilen till jobbet, vilket ofrånkomligen kommer leda till mer avgaser och fler bilköer. De pengarna skulle kunna användas till utbyggnad av kollektivtrafiken, och avgifterna skulle kunna bytas mot skatt. Ja vi skulle till och med kunna ta bort spärrar och kontroller och införa en fri kollektivtrafik som vi betalar gemensamt via skatten.

Vad ska vi göra? Hur går vi vidare med protesterna mot avgiftstrycket och kampen för nolltaxa? Kom på möte och planera tillsammans med oss! Vi bjuder på fika och berättar om situationen och så ser vi till att göra planer tillsammans.

Vad? Öppet planeringsmöte
När? Onsdagen den 31 augusti klockan 18
Var? Samling T-Hornstull (Uppgång Hornstull)

Fira Planka.nu 15 år

Dagen efter mötet, den 1 september, så ses vi i Kaknästornet klockan 18. Det blir avgiftsbefriad hiss och skålande för att Planka.nu fyller 15 år! Ett facebookevent för detta finns här!

kaknästornet

Diskutera framtidens kollektivtrafik

Redan nu på lördag den 27 augusti kan ni träffa Planka.nu på Röd Dag i ABF-huset. Vi kommer medverka i en programpunkt som heter Kollektivtrafik i ett rättvist och hållbart samhälle. Såhär beskrivs den av arrangörerna:

Trångt, dyrt, få bussar och korta tåg. Så ser verkligheten ut i kollektivtrafiken idag. Hur bygger och finansierar vi kollektivtrafiken för ett rättvist och hållbart samhälle? Hur ser framtidens kollektivtrafik ut? Och hur gör vi för att kollektivtrafiken ska fungera för hela länet?

Deltagare:
Jan Strömdahl, V Storstockholms miljö- och klimatutskott
Anna Nygård, Planka.nu
Anna Sehlin, ersättare i SLL:s trafiknämnd (V)

Moderator:
Marta Aguirre, tågvärd, partistyrelsen (V) och förbundsstyrelsen SEKO

Välkomna på något eller allt av detta!

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.