Vägs Ände – kollektivtrafikanter vs. förbifarten

Här finns en sammanfattning av vad som hände 12 augusti – vi stoppade bygget!

###

Den 12 augusti kommer vi vara med och genomföra en aktion mot återvändsgränden Förbifart Stockholm. Namnet på aktionen är Vägs Ände (inspirerat av Ende Gelände). Planka.nu är med och arrangerar av flera anledningar, och vi är övertygade om att vi tillsammans kan växla in på ett bättre spår.

vägs_ände-banner_webb

Hellre bussar och tåg än bilar och båg

Samtidigt som de skär ner på busstrafiken och planerar att höja avgiftstrycket på månadskortet så tillåter politikerna att en enda motorväg kan få kosta tiotals miljarder. Trängselskatten, vars intäkter ursprungligen lovades till kollektivtrafiken, måste nu gå till bygget av Förbifart Stockholm. För att kollektivtrafiken ska få grönt ljus i tunneln, så måste förbifartsplanerna skickas till bilskroten.

Kollektivtrafik är klimattrafik

Klimatfrågan i storstadstrafiken är väldigt enkel: sluta slänga pengar på bilisterna och öppna istället körfälten för kollektivtrafik, cykel och gång. Det är ingen uppoffring utan skulle leda till en bättre situation för alla. Även den som verkligen måste använda bilen skulle gynnas eftersom det skulle bli mer utrymme på vägarna. Men utbyggd avgiftsfri kollektivtrafik behöver resurser, som nu slukas av motorvägsmonstret.

Förortens luftvärn

Om Förbifart Stockholm byggs kommer förorterna kring Järvafältet och nära Skärholmen bli värst drabbade.”Dom kör – vi dör” är den slutsats som boende i Akalla och Tensta kommer till. Det handlar om ökade luftföroreningar som beräknas leda till många nya döda, delvis omfördelade från innerstan. Vad är det för logik som tar tillbörlig hänsyn till ekeröborna och skyddar dom från vägen men vägrar samma sak för andra? Stockholmstrafikens planering – från NK-expressen till Förbifarten – präglas av geografiska orättvisor, klassförakt och miljörasism.

Vägs Ände blir ett startskott på nya protester mot höjningar av SL-kortet och miljardrullningen från kollektivtrafik till bilvägar. Tillsammans ser vi till att det blir en högljudd höst!

Om du vill hänga med  så finns det flera saker du kan göra:
  1. Var med på aktionen! Ju fler vi blir desto större stopp för bygget blir det. Läs aktionskonsensus om hur det kommer gå till
  2. Skriv på uppropet
  3. Sprid information i din ort och till dom du känner. Det finns affischer att sätta upp och ett facebookevenemang att dela

affisch_vägs_ände

Skärmavbild 2016-07-13 kl. 09.06.46

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.