Kontroll föder våld

 

11391285_10154150301413475_7842099258123423039_n

Den 7e juni slöt vi upp i solidaritet med den busschaufför som nyligen blev misshandlad av kontrollanter och väktare. Bilderna är från demonstrationen på Gustav Adolfs torg, Göteborg.

Säkerheten är en central fråga i kollektivtrafiken. Många känner sig otrygga och visst kan det ibland uppstå en hotbild i kollektivtrafiken. Något är skevt när det är Västtrafiks egna kontrollanter och väktare som skapar den hotfulla stämningen, och med jämna mellanrum till och med misshandlar resenärer. Den senaste incidenten, då en av Västtrafiks egna chaufförer blev nedbrottad, misshandlad och förnedrad av kontrollanter och väktare är bara en i raden av liknande händelser. Samtliga av dessa är naturligtvis övertramp, och i sig oacceptabla, men det uppdrag som kontrollanterna fått från första början: att bedriva en oproportionerlig jakt på de resenärer som inte har möjlighet att betala, är inte heller motiverat.

Vi menar att det våld och hot om våld som drabbar oss resenärer är en konsekvens av de avgifter som kollektivtrafiken är belagd med. Västtrafik känner uppenbarligen att de måste sätta skräck i sina resenärer för att få systemet att fungera. En kollektivtrafik helt finansierad gemensamt via skatten hade inte bara bidragit till en större rörlighet för alla i vår stad och en bättre miljö både lokalt och globalt. Det hade också gjort att vi alla hade kunnat känna oss trygga i den kollektivtrafik som är vår.

Vi uppmanar alla våra medresenärer till att vara uppmärksamma på kontrollanter och väktare, och att ingripa vid eventuella övertramp. Vi finner oss inte varken i att behöva betala oskäligt höga priser för att få röra oss i vår stad, eller att behöva vara rädda för hot och våld i kollektivtrafiken. Vi manar till en avgiftsstrejk tills dess att kollektivtrafiken finansieras med gemensamma medel, och inte av de som redan har minst.

 

1471112_10152782274196249_982995636013588067_n

 

Prenumerera

Prenumerera på våra nyheter med RSS eller e-post:

Jag vill ha...

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *