Läs talet från demonstrationen mot massbilism

Under kvällen den 16 december samlades ett hundratal demonstranter utanför Landstingshuset i Stockholm. Protesten gällde återvändsgränden Förbifart Stockholm.

Medan talare från Planka.nu, 163, Klimataktion och Nätverket Stoppa Förbifart Stockholm höll låda utanför, så bestämde sig politikerna för att inte omförhandla trängselskatten – som skulle kunna gå till mer kollektivtrafik, där det saknas miljarder.

Men, som väntat, var det bara tuta och köra på mer biltrafik ifrån politikernas håll. Om något ska bli gjort med stockholmstrafiken, så får vi göra det själva. Här är manuset till vårt tal vi höll under kvällen. Ses framöver, striden är långt ifrån avgjord!

Ärade kollektivtrafikanter, förbannade förortsbor, kära söndagsbilister, luttrade cykelpendlare. Kul att se er här idag!

Om vi tänker oss att det fanns en sisådär 40 miljarder i en simbassäng på Landstingshuset, som Joakim von Anka eller i det här fallet Torbjörn Rosdahl simmade runt i. Om denna bassäng skulle användas till något bättre, och miljarderna komma till nytta – vad skulle du då vilja använda dom till? Om du fick välja helt fritt.

Jag har väldigt svårt att tänka mig att någon skulle vilja bygga en jättedyr motorväg i Stockholm för pengarna.

Därför argumenterar inte heller de som vill bygga vägen för att den är ett bra val. De säger att det är nödvändigt, oundvikligt, den enda vägens politik. Men det är inte sant. I själva verket är det extremt krångligt att försöka få människor i en miljonstad att åka bil. Det är som att försöka se till att så många fotgängare som möjligt börjar åka segway. Det tar upp utrymme, kostar extremt mycket och folk skadar sig. Dessutom ser det löjligt ut.

Mer bilar, mer utsläpp och mindre utrymme för människor behöver vi inte satsa pengarna på. Vi kan själva välja vilket Stockholm vi vill ha, och utan nya vägar kan inte bilismen öka. Fri kollektivtrafik, med nya linjer är ett exempel på alternativ.

Nu är det nästan inga politiker som vill fundera på vad vi ska göra, de har redan bestämt sig för att bassängen ska tömmas och mer väg ska byggas. Starka ekonomiska intressen av att bygga vägar, bygga bilar, borra olja har lett till en trafikmaktordning där bilen fortfarande är i toppen av pyramiden. På bekostnad av andra trafikslag och på bekostnad av vår övriga välfärd.

Men politiker har aldrig heller varit dom som förändrat samhället och gjort skillnad. De brukar däremot haka på när det börjar hända saker på gator, i bostadsområden och på arbetsplatser.

Så till nästa gång vi ses, prata med din granne, kollega, kursare eller en släkting. Politikerna kommer inte att lyssna förrän de är tvungna till det.

Skända förbifarten, vägra tanka, svik tillväxten – var en cyklande kollektivtrafikant som gärna går en sväng då och då.

Läs mer:

DN – Epstein om demonstrationen

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.