Avgiftsfria bussar i Avesta blir valfråga

I Avesta verkar den stora valfrågan lokalt bli om de avgiftsfria resorna ska få fortsätta existera eller återigen utsättas för ett avgiftstryck.
Det som är intressant med Avesta för oss i Planka.nu är att det blir tydligt hur sifferkriget i debatten används, den debatten hade lika gärna hade kunnat ske i Stockholm, Göteborg eller Ockelbo. Så vi benar upp alla siffror punkt för punkt.

Ökade kostnader för kollektivtrafik

Det här är alltså oppositionens kritik mot avgiftsfria resor. Alla är dock överens om att kostnaderna ökar, frågan måste därför vara varför?

Fler reser med kollektivtrafiken

”– Vi har ökat antalet resande från 312 000 till 590 000 under ett år. ” Nästan en fördubbling av antalet resor genom att öka budgeten från 11 miljoner till 15 miljoner låter som succé. Oppositionen är alltså i allmänhet emot att det blir ökade kostnader. Men ökade kostnader skulle det också bli om avgifterna låg stilla och fler började resa, men det kanske de också är emot? Den som höjer avgifter i kollektivtrafik är i praktiken emot ökat resande, eftersom det är ett av de säkraste sätten att få färre att resa.

Effektivare användning av skattemedel

Varje skattekrona som satsas på kollektivtrafik i Avesta används nu mer effektivt än tidigare, vi kan se det som mer välsmord kollektivtrafik vilket skapar mindre resursslöseri. Varje resa i Avesta kostade tidigare 40kr i skattemedel men nu efter frihetsreformen endast 26 kr. Och då har vi ens tagit upp alla positiva effekter på miljön och de samhällsekonomiska vinsterna.

Och slutligen slänger sig oppositionen med ett väldigt långsökt argument:
”– Vi har hört från ICA-handlaren i Horndal att försäljningen sjunkit. Det är viktigt att titta på konsekvenserna för näringarna.”

Tittar vi historiskt är det tydligt hur det är massbilismen som slagit ut de lokala lanthandlarna, och att fler åker med buss gör att färre stannar till vid stora externa köpcentra, så att bussresenärerna istället handlar mer lokalt.

Vi hoppas på ett fortsatt avgiftsfritt Avesta, och att fler kommuner avskaffar avgiftstrycket efter valet!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.