Rapport från mass­plankning i Mexico City

Por abajo, por abajo, por abajo,*
går som en ljudvåg genom tunnelbanesystemet i Mexiko City, det är den 18 mars och det är massplankning i tunnelbanan. Budskapet sprids via sociala medier under #PosMeSalto.

På ett stort antal av tunnelbanans stationer samlades människor för att protestera mot flera saker:

  • Avgiftstrycket, avgiften har höjts med 40% på en gång.
  • Korruption, i samband med byggandet av en ny tunnelbanelinje har misstankar om korruption uppstått och efter bara ett år har vissa stationer tvingats tas ur bruk pga att det inte går att köra tåg på linjen.
  • Servicen, när de höjde avgifterna motiverade de det med att de skulle höja servicenivån, men den har snarare sjunkit sen höjningen.
  • Antiprotestlagar, regeringen håller på och inför lagar som kriminaliserar folkliga protester och minskar folkets rättigheter.

Protesten pågick i flera timmar, aktivister och förbipasserande stod och kollade på när folk plankade. De höll upp plakat, höll tal, instruerade människor hur de skulle ta sig förbi spärrarna och sjöng peppande slagord för de plankande. Aktivisterna från PosMeSalto spred ut sig vid olika stationer och ställde sig vid de olika spärrarna för att sprida sitt budskap. Bredvid spärrarna stod väktare, anställda på tunnelbanan och polis och tittade på, dock utan att ingripa. På den station som vi stod vid var det ungefär hälften som antog uppmaningen att gå under, på sidan eller över spärrarna. De flesta smet igenom med ett stort leende på läpparna.

En av anledningarna till att det fungerar att protestera på detta sätt är att det i Mexiko City inte finns något månadskort utan du måste betala för varje resa. När du väl kommit innanför spärrarna finns det inga kontroller på om du betalat eller inte.

När vi pratade med en av aktivisterna förklarade hen att syftet med aktionen var att få fler människor att börja planka och trotsa sin rädsla för att göra detta. Massplankningar sker minst en gång varje månad, men även i samband med andra protester, denna tisdag var det i samband med protester mot privatiseringen av Mexikos oljetillgångar.

Upplevelsen av aktionen var att den var väldigt lyckad. Folk i alla åldrar var med och hurrade, protesterade och det fanns en känsla av kollektivt handlade för att hjälpa folk förbi spärrarna. Vi gick därifrån med ett leende på läpparna, precis som de plankande massorna.

* Por abajo, på svenska: gå under (spärrarna).

En kommentar

En kommentar på “Rapport från mass­plankning i Mexico City

  1. Pingback: Rapport från mass­plankning i Mexico City | Planka.nu – The Hungry Traveller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.