Häng med på massplankning till Uppsala

Lördagen den 25 januari klockan 11:11 samlas vi nere vid Spottkoppen / Bögringen på T-centralen för att gemensamt planka med pendeln till Uppsala och delta i demonstrationen mot höjt avgiftstryck (tåget går 11:39!) Facebookevent

massplanka

Politiker höjer avgifterna – och sänker

Alliansen i Uppsala läns landsting har lagt ett förslag om att avskaffa stadskortet, och införa ett länskort på 790 kronor. För de som bor i Uppsala skulle detta innebära höjt avgiftstryck med 50% samtidigt som många andra i länet skulle få sänkt taxa.  Detta är en del i ett mönster av avgiftshöjningar, där resenär ställs mot resenär.

Protester med problem

Vänsterpartiet driver kampanjen ”Behåll Stadskortet”  och ordnar en demonstration den 25 januari  . Även Kommunistiska Partiet ordnade ett torgmöte den 18 januari. Båda riktar sig dock enbart mot att ta bort själva stadskortet, och blir därför en del av en splittring där uppsalabor ställs mot andra upplänningar. Vi känner igen detta. För varje gång det protesteras mot avgiftstrycket så ställs städer mot varandra, län jämförs och det att det alltid finns någonstans där det är dyrare används som ett argument för att vi inte borde klaga. Namninsamlingen mot höjningen  går i fällan och säger att ”vi stadsbor /…/ kommer att få betala den mellanskillnaden som långpendlarna slipper att betala.”

Massplankning för ett avgiftsfritt län och global nolltaxa

Vi vill inte se varken avgiftshöjningar eller denna splittring utan solidariserar oss med kollektivtrafikanters kamp – oavsett om det är stad eller landsbygd eller sker i olika länder. Att som Allt åt Alla – Uppsala driva nolltaxa som krav får bort de skenbara motsättningarna och skapar nya gemenskaper bland kollektivtrafikanter. Samma dag som vi demonstrerar i Uppsala fortsätter också protesterna i Mexico (Pos me salto), Brasilien (Movimento Passe Livre ) och Turkiet (Akbil basma, turnikeden atla) som rör avgiftshöjningar och kampen för nolltaxa. Det finns en global rörelse som tjänar på att vara enad och motsätta sig splittring!

Den som vill planka hem till Stockholm igen när demonstrationen är slut 14.30 kan förstås göra med oss andra. Tillsammans är vi starka – och har roligare :)

2 kommentarer

2 kommentarer på “Häng med på massplankning till Uppsala

  1. Att Behåll Stadskortet endast skulle inrikta sig åt att behålla stadskortet är inte riktigt sant. Det är den enkla parollen under vilket också döljer sig en kraftig prissänkning på länskort, och en marginell höjning för stadskortet.

    Vi i Vänsterpartiet har bedömt det som att vårt motförslag, vilket ryms inom Alliansens budget, är det enda möjliga att få gehör för på landstingsfullmäktige 4 februari. Om Alliansens förslag går igenom kommer 30-dagarskortet inom Uppsala ökar till 790 kronor i månaden genom att det blir ett enda länskort. Enhetstaxa är bra, men inte om det innebär en brutal höjning för vissa grupper.

    Vänsterpartiets Uppsala kampanj har fått stort genomslag och berett mark för att återigen diskutera taxor. Vänsterpartiet har genomdrivit nolltaxa i flera andra svenska städer och i Uppsala diskuterar vi det. Allt åt Alla ska absolut driva frågan om nolltaxa, men Vänsterpartiet Uppsalas uppgift för stunden är att se till att inte priset för 30-dagarskort inom Uppsala höjs kraftigt. Vi har olika roller i dagspolitiken, även om vi förmodligen har snarlika mål

  2. Pingback: Rapport: Massplankning och demonstration i Uppsala | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.