Beställ haffakort

Nu kan du som plankar i Stockholm beställa vårt nya haffakort. Haffakortet (här finns PDF!) är i samma storlek som ett SL-kort och innehåller all information om dina rättigheter du behöver ifall du skulle ha oturen att träffa på kontrollanter.

haffakort

Så tveka inte, fyll i formuläret nedan och se fram emot en bötesfri framtid! Eftersom haffakortet bara handlar om SL så skickar vi bara ut det till dig som bor i Stockholm (dvs. har ett postnummer som börjar på 1).

13 kommentarer

13 kommentarer på “Beställ haffakort

 1. Ni skriver att det bara är relevant för SL-resenärer, men jag vill bara få det klargjort; dessa regler är väl sanna i hela Sverige egentligen? Det står väl i svensk lag, inte SLs egna regler?

  • Det är en blandning av lag ocg oraxis – dvs utan att något STÅR annorlunda så kan det göras tolkningar. T.ex. är kontrollanterna i SL-trafiken rätt snälla nu men för några år sedan var det en annan visa…

  • Hej,

   vi skickar ut ungefär varannan vecka, lite mer sällan på sommaren. Men ditt postas idag. :) Det går bara att beställa en gång per e-post så en kan testa på det sättet också om en vill.

 2. Pingback: Krönika: En tidig söndagmorgon | Planka.nu

 3. Jag har tänkt flytta ner snart. Om jag blir fasttagen av någon kontrollant vad blir det då när jag har ett haffakort?

  • Det som står i haffakortet är att en kontrollant inte får ”ta fast dig” fysiskt. Om någon ändå skulle göra det, så hänvisa till lagen om tilläggsavgift och berätta att det är olaga frihetsberövande.

 4. Kan det bli böter ifall man bara säger nej till att visa biljett och istället hoppar av vid nästa station och går igenom spärren ut? Förstår inte riktigt när man kan åka på böter ifall man inte är tvungen att visa biljett och ifall polisen inte ser plankningen?

  Och kontrollerar de ens personnummer, eller kan jag bara ange ett annat slumpmässigt (men realistiskt såklart)? Om inte: De har ingen rätt att kroppsvisitera mig va? Så hur kan de veta att jag är den jag utger mig för att vara?

  Och slutligen: har jag förstått det rätt om varken de som sitter i biljettbåsen eller de med gul jacka kan göra något vid plankning? Är det bara polisen som kan det?

  • Hej!
   Går man ut kan det inte bli böter, och man behöver inte säga något personnummer förstås. Falskt personnummer kan ju göra att de frågar saker som adress eller annat. Bäst att inte ge någon info alls. Det är så det ska funka, men det finns ju tillfällen där folk känner sig trängda eller tror att de kan överklaga och tar tilläggsavgiften ändå.

   Spärrvakter (i båsen) och guljackor (informationsvärdar) får inte göra något, och har heller inte det som arbetsuppgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.