Trafikmaktordningen på Disneyland

Disneyland i Anaheim, den kanske enda platsen i Los Angeles där en inte får köra sin bil på gatorna, har en attraktion som heter Autopia. Namnet är uppenbarligen en sammanslagning av automobile och utopia, alltså ungefär bilparadiset. Autopia ligger i den delen av Disneyland som heter Tomorrowland, vilket är en utdaterad framtidsvision från 50-talet.

Autopia kö

Men vissa saker håller i sig! Utanför Disneyland så sitter folk i extrema bilköer på någon av Los Angeles många motorvägar, och på Autopia kan även de mindre amerikanerna (”yngre” kanske jag ska säga för säkerhets skull) sitta i bilkö och få motorstopp. Helt utan annat kostnad än entréavgiften.

Autopia reperation

Men Autopia är inte bara något gammalt 50-talsfiasko som kan skrattas bort. Det utgör en del av indoktrinieringen som upprätthåller trafikmaktordningen, och automobiliteten – det vill säga idén om att bilen ger frihet. På samma sätt som leksaksaffärerna fylls med just bilar, istället för till exempel hus eller olika träd, så förbereds det livslånga bilberoendet i Disneylands köer. Det gäller att undvika frågor om hur bilismen totalt ockuperat stadsutrymmet och att den inte blir mätt oavsett hur många motorvägar vi matar den med.

Samtidigt är det intressant hur trafikmaktordningen går ihop med könsmaktordningen. Bilen är en stor del av att ”könas” som pojke – av den inlärda manligheten – och en minst lika stor roll för de föräldrar vars dotter börjat leka med bilar och bryter normen. Trots att bilköer och pendling uppfattas som en av de mest stressande företeelserna som finns så dyker uppfostran in i bilismen upp överallt. Den sortens kulturella problem gör det svårare att ifrågasätta när bilberoendet får en ny mångmiljardinjektion.

Autopia körkort

En kommentar

En kommentar på “Trafikmaktordningen på Disneyland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.