Åland blir av med fiskdriven nolltaxa

Företaget Röde Orm har skött Mariehamns stads stadstrafik (på Åland) under rätt så många år, och från år 2000 har staden stått för hela kalaset och kollektivtrafiken har alltså varit avgiftsfri fram till juni 2013. Infrastrukturnämnden, som är Röde Orms uppdragsgivare, fick sin budget kapad efter att högerpolitikerna drivit igenom sänkningen av anslagen med motiveringen att allt som finns blir bättre om det avgiftsbeläggs.

Nu nyligen gick Röde Orms kontrakt ut och de förlorade den nya upphandlingen mot Viking Line, som i jämförelse är en ekonomisk gigant och därför kunde gå mycket lägre i pris. Nu kommer kollektivtrafiken att avgiftsbeläggas, och när Viking Line väl tröttnat om några år för att det inte kommer vara lönsamt så kommer Röde Orm ha sparkat alla chaufförer och sålt alla bussar sedan länge. Dessutom körde de sina bussar med nästan obefintliga utsläppsnivåer i och med att bussarna drevs på fiskrens från de lokala fiskodlingarna.

Sammanfattningsvis: Servicen blir sämre, servicen blir dyrare, servicen börjar kosta, servicen kommer att försämras ytterligare om några år, servicen blir avsevärt mindre skonsam mot miljön.

För att vända utvecklingen behövs som vanligt mer organisering av kollektivtrafikanter, som till exempel Bussens Vänner!

Buss Vänner Åland

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.