Intervju: Planka med mig-kampanjen

 

Update: Idag är kampanjen avslutad. Vill en ha pins så mejlar en oss på sthlm@planka.nu 

För någon vecka sedan startades Planka med mig-kampanjen i Stockholm, och riktar sig till de betalande resenärer som vill hjälpa plankare. Vi har gjort en intervju med initiativtagaren Sanna Samuelsson för att få veta mer! Och tips till alla plankare alltså: när du ser symbolen på någons ryggsäck eller jacka så vet du att de är vänligt sinnade :) Kampanjen kan nås på plankamedmig@gmail.com

planka med mig

Varför startade ni kampanjen?
Därför att vi saknade ett sätt att signalera till folk utan kort att vi, trots att vi har kort, inte är fientligt inställda till de som plankar. Många av mina plankande vänner har berättat om hur de blir utskällda när de försöker gå bakom folk i de nya höga spärrarna. Att de blir sedda som utsugare, som osolidariska snyltare. Jag och många andra med kort gör inte så utan håller kanske hellre upp spärren efter oss, men det kan tolkas som en avvärjande gest också.

Vad går den ut på?
Det är en knapp som man kan ha på jackan eller ryggsäcken som signalerar att det är okej att gå bakom en i spärrarna. Med de nya spärrarna blir ju plankningen tyvärr en konflikt resenärer emellan, trots att det är företaget SL man eventuellt påverkar med sin plankning, och inte andra resenärer.

Hur påverkar avgiftstrycket förhållandet mellan resenärer?
Det skapar en aggressiv stämning, i uppdelningen mellan de som ”minsann bidrar” genom att betala och de som ”snyltar på systemet”. Men den där dikotomin är falsk. Vi är alla resenärer och tjänar på att ha ett öppet och solidariskt samhälle. Att betalande resenärer ska känna solidaritet med SL som tvingar oss att betala skitmycket för biljetter snarare än våra medmänniskor är befängt.

Vad tänker ni att ni ska uppnå genom kampanjen?
Kampanjens övergripande mål är att ändra hur vi ser på kollektivtrafiken, som något som är till för alla istället för bara oss som har råd att betala det svindyra månadskortet. Men också att de som plankar, oavsett om de bara gör det för att de inte har råd den här månaden eller av politiska skäl, ska slippa skämmas och bli utskällda av snåla idioter. Vi vill ha mer kärlek i kollektivtrafiken!

Läs mer:

Nöjesguiden – De önskar mer plankarsolidaritet

En kommentar

En kommentar på “Intervju: Planka med mig-kampanjen

  1. Bra ide!
    Jag tycker inte problemet med betalande resenärer som blir sura är så utbrett (dom flesta bryr sig inte och ibland har dom t o m hjälpt en genom att hålla uppe spärren) – men några gånger har man råkat ut för såna som ställer sig i vägen i spärren och/eller börjar skrika. Då har jag bara puttat in dom och gått efter ändå, haha – man blir ju så sur på dom själv då också. Den värsta var en rasist i Tensta som skrek ”jävla svartskalle” (även fast jag inte är så mörk) och loskade (men missade som tur var) – på väg ner sen nödstoppade han även alla rulltrappor så endel kvinnor med slöja som kom nerifrån plattformen fick gå upp hela vägen. Det som gör mig mest äcklad är hur mycket pengar SL slänger bort på övervakning – spärrar och kontrollanter kostar ju som känt mycket, men även den s k ”trygghetscentralen” med dess maktkåta ordningsvakter (grisarna, som jag och några polare kallar dom) som 99% av tiden trakasserar folk för diverse onödiga småsaker kostar enorma pengar.
    Det handlar alltså om minst 10% totalt av biljettpriserna man betalar i onödan, för att förpesta stämningen i trafiken och så blir dom sura för att man inte köper biljett. Men det är klart – den typen av människor som börjar skrika för man går bakom dom i spärren är ju också dom som gillar s k ”trygghet” mest också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.