Biljettstrejk i Örebro

Informationen hämtad från Facebookeventet, Planka.nu stödjer helhjärtat detta initiativ!

Den 1/1 2013 höjdes avgifterna i Örebros kollektivtrafik utan adekvat förvarning. För den populära rabattkortsresan blev höjningen 33%, och för vissa resenärer steg avgiften med upp till 150%. Efter omfattande protester utlovade politikerna en förändring av den kraftigaste höjningen, den som blev resultatet av att familjebiljetten drogs in. Måndagen den 15 april träder den nya tabellen i kraft, fortfarande utan att någon prisjustering har annonserats.

Måndagen den 15 april inbjuder Biljettstrejk Örebro till en offentlig avgiftsstrejk i syfte att sprida biljettstrejkandet ytterligare. Vi samlas på Resecentrum måndagen den 15 april klockan 17:30, och åker tillsammans någon av bussarna på linje 26 till Våghustorget. Genom att avgiftsstrejka så genomför vi själva direkt en reducering av prishöjningen.

Biljettstrejk Örebro föreslår följande riktlinjer för denna offentliga avgiftsstrejk:

  • Vi tillämpar civil olydnad, vilket innebär att vi gör detta öppet och utan att uppträda våldsamt eller hotfullt. Vi undviker hetsiga diskussioner och tänker speciellt på att vi står på samma sida som bussförarna.
  • Vi lyder inte förbud att gå på eller uppmaningar att gå av bussen.
  • Vi använder ingen fysisk kraft för att tränga oss fram, göra motstånd eller liknande. Om någon tar tag i oss för att tvinga oss av så spjärnar vi inte emot. Vi vill inte ha bråk eller våld på bussarna!
  • Tilläggsavgift accepteras inte. Detta underlättas om en inte har med sig legitimation.
  • Vid förra avgiftsstrejken fanns ett antal polispatruller på plats, vilket gjorde att strejken avbröts. Den här gången är avsikten att inte låta detta avskräcka oss så länge vi inte blir fysiskt stoppade. Det finns tyvärr en risk att polisen försöker avvisa folk från platsen eller omhänderta personer. Om du blir omhändertagen så har polisen enligt lagen rätt att låsa in dig i maximalt sex timmar. Om du är gripen misstänkt för brott så har de rätt att hålla dig längre, men bara om du inte kan identifieras. Om du inte gjort det tidigare så kan du uppge din identitet på stationen, även om du inte har med dig legitimation. Du behöver inte svara på några andra frågor.

Sprid nu informationen om denna biljettstrejk för lägre avgifter i kollektivtrafiken till så många som möjligt. Dela, bjud in dina vänner och bekanta, prata om det, och varför inte öva innan? Våga vara olydig, för din plånboks, rättvisans och miljöns skull!

Om du har några frågor, så tveka inte att ställa dem.

PS. ”Biljettstrejk Örebro” är inte någon organisation, grupp eller ens nätverk, utan ett koncept. BÖ gör inte anspråk på att föra någons talan, och alla som biljettstrejkar får ta ansvar för sina egna handlingar. Detta är en öppen avgiftsstrejk, men Biljettstrejk Örebro uppmuntrar också till andra sätt att avgiftsstrejka enskilt eller i grupp.

Med reservation för eventuella ändringar och felaktigheter.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.