Nolltaxeparaden på nolltaxedagen!

På nolltaxedagen den 2:a mars samlas vi för att avgiftsbefria kollektivtrafiken. Vi har alla olika argument, olika metoder för påverkan men delar övertygelsen att nolltaxa löser problemen vi ser i dagens samhälle. De goda exemplen är många:

Kölsillre, Västernorrland: Den avgiftsfria byabussen ger invånarna tillgång till sociala möten, och organiseras gemensamt. Genom att lösa transportbehov tillsammans så skapas också en ny samhörighet även för den utan körkort i glesbygden.

Tallinn, Estland: Efter att olika reduktioner för svaga grupper tagits bort och ersatts av nolltaxa för alla registrerade medborgare, har den estniska huvudstaden valt spåret som leder till en tillgängligare stad för både fattigpensionär och välavlönad.

Hasselt, Belgien: Nolltaxan som är inne på sitt 17:e år har brutit bilberoendet och trafikmaktordningen. Staden är tillgängligare, och fler besök hos patienterna på staden sjukhus rapporteras när det sociala resandet ökar.

För Stockholms del så skulle alla kollektivtrafikanter med under 75.000 i månaden få mer kvar i plånboken genom att växla avgifter mot skatt. Men nolltaxan har fler förtjänster: buller, luftföroreningar och bilköer kostar miljarder kronor – och människor dör i förtid på grund av luftkvalitén. Avgiftstrycket på kollektivtrafiken gör att Stockholm idag präglas av ökad klimatpåverkan, ojämställda strukturer, segregation och ökad övervakning samtidigt som avgiftstrycket skenar. Nolltaxa är en del av lösningen på dessa problem och därigenom växlar vi spår och startar resan mot ett trevligare samhälle.

2/3-2013
Samling på Sergels Torg 13.37 – sedan går vi till Landstingshuset!
Facebookevent

Använd #nolltaxa som tagg för att sprida budskapet!

Stödjande organisationer: Planka.nu, Feministiskt initiativ Storstockholm, Piratpartiet Stockholms län och Ung Vänster Storstockholm

nolltaxeparaden

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.