Demonstration i Örebro och bussutflykt!

Idag genomfördes en demonstration mot avgiftshöjningarna i Örebro, där vi åkte ett gäng från Stockholm för att delta. Avgiftstrycket handlar inte om lokala frågor, och vi går inte med på att stad ställs mot stad för att legitimera höjningarna. Bland det intressantaste som dök upp var Nolltaxa Örebro, som samlar in namn för en folkomröstning för avgiftsfri kollektivtrafik! Ett mycket peppande initiativ som vi kommer skriva mer om.

Själva demonstrationen var mycket rolig, samlade kring hundra personer, och slagord som ”Bussen ska bli – avgiftsfri” ekade på gatorna. För oss som åkte från Stockholm kändes det väldigt bra att bli hyllande när vi anslöt till demonstrationen, och vi är själva väldigt glada över att få vara med!
Untitled
På vägen dit var det lite mindre kul då ett stort polisuppbåd stoppade och visiterade (!) alla trafikaktivister från Stockholm. Men det blev ganska snart överstökad och vi antar att polisen också tycker att det hela var rätt onödigt.

Vi ser fram emot att åka och hälsa på andra nolltaxeinitiativ runt om i landet snart! Tack till alla inblandade :)

3 kommentarer

3 kommentarer på “Demonstration i Örebro och bussutflykt!

 1. Ni var allesammans gripna/omhändertagna i samma ögonblick som polismannen förklarade att ni var underställda en P19 visitation.

  19 § En polisman som med laga stöd griper eller annars omhändertar eller avlägsnar någon får i anslutning till ingripandet kroppsvisitera denne i den utsträckning som är nödvändig
  1. av säkerhetsskäl för att vapen eller andra farliga föremål skall kunna tas om hand, eller
  2. för att hans identitet skall kunna fastställas.
  En polisman får också kroppsvisitera i den utsträckning det behövs för att söka efter
  1. vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken, eller
  2. föremål som är ägnade att användas som hjälpmedel vid brott som innefattar skada på egendom, om det finns särskild anledning anta att den som avses med åtgärden bär ett sådant föremål med sig och det med hänsyn till omständigheterna kan antas att föremålet kan förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken. Lag (2003:858).

  • Det vi ifrågasätter är alltså varför demonstranter mot prishöjningar i kollektivtrafiken antas ha vapen på sig. Men tack för all lagtext!

 2. Tack för att ni kom! Det blev ändå ganska lyckat med tanke på att det är Örebro. Som svar på den fråga som ställs i polisfilmen (den sista) så är det nog för att Örebroare inte är vana vid någonting. Men det är inte mindre konstigt för det.

  Dock inte första gången. Såhär skrivs det på en FB-sida om Biljettstrejk Örebro:

  ”Örebroare som biljettstrejkar mot chockhöjning av avgifterna i kollektivtrafiken är tydligen väldigt skrämmande för polismakten i Örebro. Åtminstone fyra polispatruller, varav en buss, stod parkerade eller cirkulerade mellan 1630 och 1730 vid den aktuella hållplatsen och i området kring Våghustorget. Något tiotal personer som samlats för att åka tillsammans tyckte inte det var värt att riskera polisvåld för att åka två stationer med bussen, och valde därför att avstå. Den här gången…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.