Övervåldet i Göteborg – Vi har hela listan

En debatt om biljettkontrollanternas övervåld i Göteborg rasar sedan någon vecka tillbaka. Många Göteborgare är upprörda efter att en Youtubefilm lagts ut. Den visar hur flera kontrollanter håller fast en kvinna som hela tiden upprepar att hon har betalat biljetten. Västtrafik i sin tur hävdar att hon stämplade först när hon såg kontrollanterna.

Förutom allmänhetens ilska har det även uppstått en konflikt mellan GS-kontrollanterna och Västtrafiks vd Lars Backström, efter att Backström uttalat sig kritiskt om kontrollanternas beteende i tv. Det ledde till att kontrollanterna under en förmiddag arbetsvägrade, och därefter togs ur tjänst med full lön, med hänvisning till att de känt sig hotade.

Planka.nu har hela listan på vad som har hänt:

18 april – En person blir fasthållen av kontrollanter på en spårvagn i Göteborg. Flera personer filmar händelsen och protesterar på plats mot kontrollanternas agerande.

20 april – En av de inspelade filmerna läggs ut på Youtube.
https://www.youtube.com/watch?&v=s-zG8C45DJM

21 april – En demonstration med ett 50-tal personer äger rum vid Centralstationen. Man protesterar mot övervåld och bildar även en Facebookgrupp.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.922507-protest-mot-overvald
https://www.facebook.com/groups/187145264740513/

23 april – Den fasthållna kvinnan framträder i TV om händelsen. Västtrafiks vd Lars Backström uttalar sig i samma program kritiskt om kontrollanternas beteende.
http://svt.se/2.34007/1.2780320/jag_kande_mig_hotad

24 april – Kontrollanterna känner sig på grund av Backströms uttalande svikna och vägrar utfärda böter under dagen. På eftermiddagen tar deras chef dem ur tjänst, med hänvisning till hot på sociala medier.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.925128-alla-kontrollanter-vagrar-kontrollera

25 april – På en presskonferens vidhåller Västtrafik att kontrollanterna agerat lagenligt och enligt instruktionerna.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.926172-vasttrafik-kontrollanterna-gjorde-ratt
http://www.gp.se/nyheter/1.926577–de-gor-ett-bra-jobb-

25 april – Medier rapporterar att polismyndigheten har polisanmält Västtrafiks kontrollanter för tjänstefel, och att kontrollanterna har lämnat in en anmälan om att de har blivit utsatta för hot.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.926498-polisen-inleder-tva-forundersokningar

26 april – GP avslöjar att en man trycktes ned på marken med ett knä i bröstet, i december i fjol. Tre kontrollanter höll fast mannen och han är nu åtalad för försök till våld mot tjänsteman.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.926566-kontrollanter-fangade-pa-bild

26 april – GP rapporterar att facket nu kräver en offentlig ursäkt av Lars Backström.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.926474-facket-kraver-offentlig-ursakt

2 kommentarer

2 kommentarer på “Övervåldet i Göteborg – Vi har hela listan

  1. Jag kan säja att i detta fall med den kvinnliga passageraren så har man kunnat andvända riktigt bra med våld som med traffikant. hon är i ett trängt läge då kan man åbropa lagen om nördvärnsrätt för det första skall har inte en kontrollant enligt lagen kunna kräva att se din billjet.och för det andra kontrollanter skall man skita i småpoliser med noll rätt att utöva polisiära ärenden skulle det hända mej skulle jag sopa på dom sen kan dom kalla sej tjänstemän eller vad skit som helst

  2. Vi uppmanar såklart inte till våld från någon part. Det bästa vore ju om vi inte hade några kontroller, då skulle alla kunna känna sig trygga. Det är dock viktigt att vi säger åt kontrollanter som beter sig värdelöst och håller kvar folk, filmar dem, tar kort, uppmärksammar andra resenärer osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.