Tallinns borgmästare: ”Gör kollektivtrafiken avgiftsfri”

Tallinn vill ge sina invånare en verklig rörelsefrihet, och bjuder på avgiftsfri kollektivtrafik till alla redan från 2013.

Stadshuset anordnar en omröstning 19-25 mars och om stödet finns bland Tallinn-borna kommer de få fri tillgänglighet till kollektivtrafiken. Borgmästaren Edgar Savisaar påpekar att fenomenet finns i flera småstäder i Europa, men inte i någon huvudstad, så varför planera något sådant i Tallinn? Han hänvisar till Hasselt i Belgien, som införde avgiftsfri kollektivtrafik 1997 med mottot: “Staden anser att alla invånare ska ha rätten att röra sig, rätten till mobilitet”.

Savisaar menar att avgiftsfri kollektivtrafik skulle slå tre flugor i en smäll. För det första skulle bilismen minska, vilket leder till färre trafikstockningar, olyckor och mindre behov av vägunderhåll.

För det andra ökar det chansen till rörlighet för familjer med ekonomiska svårigheter. Enligt Savisaar är till och med en billig biljett är dyr, för många människor är inte kollektivtrafik idag ett “billigt alternativ” till bilen. även om det i Tallinn inte är så dyrt vid en internationell jämförelse (18,50 € för ett månadskort), innebär det tunna socialsystemet och låga a-kassan att många människor ändå har svårt att ha råd. Detta gäller inte minst för arbetslösa som bor på landsbygden och förlorar sin dagspenning och arbetslöshetsstatus för att de inte har råd att ta sig in till staden där arbetsmarknaden finns.

För det tredje är avgiftsfri kollektivtrafik en miljömässigt hållbar strategi både på lokalt och globalt plan. Savisaar påpekar bland annat att Estlands koldioxidutsläpp per capita är högst i Europa och att de 30 000 bilar som varje morgon kör in i Tallinn inte bidrar med ett cent varken till stadens vägar eller kollektivtrafik. Många bilister lever i tron om att de betalar sina omkostnader från egen ficka och att kollektivtrafiken finansieras med deras skattepengar. Savisaar hävdar motsatsen, det vill säga att kollektivtrafikens användare betalar för bilägarna, eftersom de miljömässiga bilrelaterade kostnaderna är flera gånger högre än vad kollektivtrafiken kostar i pengar.

Förutom de ovanstående fördelarna, menar Savisaar, skulle ett införande av avgiftsfri kollektivtrafik föra in Estland på världskartan. än så länge blivit utsedd till en av Europas mest intelligenta städer, men med avgiftsfri kollektivtrafik skulle staden även föras närmare titeln Europas gröna huvudstad. Enligt Savisaar är detta bara början.

Läs mer:

i_love_tallinn_hat

En kommentar

En kommentar på “Tallinns borgmästare: ”Gör kollektivtrafiken avgiftsfri”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.