Polisen jagar elever på höstlovet

Söderortspolisens twitterkonto @OCSoderort skrev en rätt sensationell uppgift i morse. Under höstlovet ska man jaga plankande ungdomar för att stoppa personrån, trots att majoriteten av eleverna plankar men verkligen inte personrånar.
polisjakt
Enligt den kommunala Stockholmenkäten så har mer än hälften av eleverna i högstadiet och gymnasiet plankat. Betyder det att de också är misstänkta för personrån?

Problemet med kontrollerna är förstås större för ungdomar från fattigare familjer. Gymnasieelever som bor minst 6 kilometer från skolan, och högstadieelever som bor 4 kilometer från skolan, får visserligen gratis skolkort. Dessa gäller dock bara till klockan 19, vilket gör polisens hot om kontroller riskerar att tvinga höstlovslediga att stanna hemma i sina förorter.

Poliserna får gärna arbeta mot personrån, men att de skulle ta över Securitas biljettkontrolluppgifter verkar ju väldigt märkligt. Det borde vara en självklarhet att elever som är höstlediga ska kunna ta sig runt utan att vara oroliga för poliskontroller.

Om polisen av en slump skulle stoppa någon som begått personrån, är ju chansen stor att de faktiskt har någons åkkort. De som drabbas är vanliga ungdomar som bara vill resa in till stan på sitt höstlov. I vår framtida avgiftsfria kollektivtrafik så kommer resurserna läggas på att utveckla trafiken, och inte på att jaga de som inte har råd!

Det är även intressant att polisen tidigare förnekat att de skulle använda detta som arbetsmetod men nu verkar de vara mångordiga om metoden.
polisjakt2
Plankare kan väl lika gärna vara rånoffer?
polisjakt3
Vi får nog anledning att återkomma till detta. Att jaga människor i tunnelbanan bara för att de inte har biljett minskar inte annan brottslighet, och plankningen i New York såväl som i Stockholm handlar om avgiftstryck och i vilken mån folk kan betala. Det vi vet om polisens jakt på plankare i New York är från föredrag med William J. Bratton – chef för NY transit police 1990-92. En lite annan vinkling på detta – med fokus på dramatiska höjningar av avgiftstrycket – presenteras i boken End of the road av Wolfgang Zuckermann, där detta uppslag är hämtat.
Plankning i New York i början på 90-talet

Epilog:
plankarpolis

Polisen – och de okritiska journalisterna – fortsätter hävda ett samband som inte är belagt. Att personrån kan minska om många poliser syns kan vara riktigt, iallafall under denna period, men vad är kopplingen till de 23 ordningsböterna? Bara för att två olika saker händer så måste inte den ena bero på den andra.

Läs mer:

5 kommentarer

5 kommentarer på “Polisen jagar elever på höstlovet

  1. ”Det borde vara en självklarhet att elever som är höstlediga ska kunna ta sig runt utan att vara oroliga för poliskontroller.”

    Det borde väl vara självklart att man betalar för sig om man vill åka, kan man ju tycka med..

  2. @Din mamma

    Det får du ju förstås tycka, men det blir ju en lite smalt perspektiv i en verklighet där avgiftstrycket ökar rekordartat, samtidigt som barnfattigdom brer ut sig. Ska kollektivtrafiken vara till för alla eller inte? Om inte, så får ni nog byta namn på den…

  3. Pingback: Myten om den pangade rutan – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.