SL:s avgiftshöjning – så protesterar du!

Missnöjet fortsätter och Planka.nu anordnade tillsammans med Vänsterns studentförbund – Stockholm flygbladsutdelning och plankningsskola vid T-Universitetet. Det hela blev lyckat och vi fick bre ut oss i DN Här tänkte vi dela med oss mer om hur vi ser på höjningen och vad du kan göra för att protestera.

startsida på DN.se 31:a augusti 2011

Dyrare SL ger ett sämre Stockholm

I morgon höjs avgiftstrycket på SL:s månadskort till 790 kronor. Pensionärer och barn får den proportionerligt största höjningen med 17 procent. Samtidigt går alla SL:s kreativa resurser till att designa nya spärrar och nya metoder att hindra plankningen som kommer att öka i och med den förda avgiftspolitiken. Istället för att se kollektivtrafiken som en effektiv resurs som kan minska bilköer, ge lägre klimatpåverkan och sänka de farliga avgaser stockholmarna andas in, så använder politikerna kollektivtrafiken som en kassako för att kunna finansiera sina skattesänkningar.

Hårdare tag och dyrare biljetter

Höjningen den 1:a september är den största någonsin. Oavsett block som styrt så har avgiftshöjarpolitiken och de obligatoriska hårdhandskarna fortsatt, och misslyckats. Civila kontrollanter, betalvärdar, nya spärrar och reklamkampanjer är alla misslyckade recept som testats för att minska plankningen. Det är dags att tänka om! Sanningen är att det är priset som tvingar människor att smita förbi spärrarna och det enda sättet att bli av med plankningen är att göra kollektivtrafiken avgiftsfri. Men så länge inte vi trafikanter organiserar oss kommer ingenting att förändras.

Tuben ska bli – avgiftsfri!

Vinsterna med skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik skulle vara många: omfördelning från rika till fattiga, mindre klimatbelastning, bättre närmiljö där minskad bilism kan spara miljarder i buller- och utsläppsskador samt att slippa hela kontroll- och biljettmaskineriet. Men den största vinsten – att en fri kollektivtrafik ger ett öppnare och mer tillgängligt Stockholm – går det inte att sätta en prislapp på.

Fler sätt att protestera på:

Massiv plankning i protest mot SL:s höjda bijettpriser

Många medborgare i STHLMs stad är förbannade över SL:s höjda avgifter, precis som vi!

Därför vill vi fylla Sergels torg till bredden för att tillsammans tåga in mot T-Centralen och göra en massiv gemensam plankning. Vi vill göra ett statement där vi visar att du och jag, VI som bor i denna stad har tröttnat på tomma löften om förbättrad kollektivtrafik! När vi väl plankat, skingras vi och åker vart vi vill.

Om man vill ha en bättre kollektivtrafik är det fel att försvåra för människor att åka kollektivt. Behöver jag berätta om den ekonomiska situationen för många studenter? Och många andra medborgare.

Eventet är partipolitiskt obundet. Naturen har inget eget politiskt parti, så oavsett vad du röstar på så är det människans ansvar att förändra.

För den som är orolig för att få en böter rekommenderar jag att gå med i planka.nu.
Bilder från aktionen kommer att läggas upp på www.leoahlgren.com cirka en timme efter planeringen, som kommer att vara fria för användning. Detta är en fredlig aktion och vi kan inte accepterar våld och skadegörelse.

SPRID DETTA EVENT
TILL ERA VäNNER.

Info:
Plats Sergels torg
Datum Fredagen den 9 september.
Tid 18:00

Kram från Frida Wrangå och Leo Ahlgren (arrangörer)

banderoller_2011-09-01_16:39:07.IMG_6719

En kommentar

En kommentar på “SL:s avgiftshöjning – så protesterar du!

  1. Mkt bra formulerat! Dock tror ja tyvärr inte på de där med en helt avgiftsfri kollektivtrafik. En sak är ju dock säker som ja läste ovan, höjda priser = fler som plankar borde tänka om där & sänka priset istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.