Nolltaxekonferens i Berlin

I helgen deltog Planka.nu på en internationell nolltaxekonferens i Berlin anordnad av Berlin Fährt Frei och Rosa Luxemburg Stiftung. Den senare är en av världens största ickestatliga socialistiska institutioner vilket märktes på budgeteringen: hotellboende och simultantolkade seminarier är bekvämligheter som vi gärna vänjer oss vid. De andra deltagarna var nolltaxeaktivister från Planka Oslo, No Pay-rörelsen i Grekland, No Fare is Fair-kampanjen i Toronto, Michigan Welfare Rights i Detroit, Hamburg Umsonst och ett antal lokalavdelningar av tyska vänsterpartiet Die Linke.

Neue Deutschland

Vi åkte ner till Berlin i fredags och ägnade den första dagen åt politisk sightseeing hos bland annat Die Linke, Neues Deutschland, Rosa Luxemburg Stiftung (där även själva konferensen hölls) samt båttur och något slags möte om problemet med oskäliga hyror i Bethanien, ett område i berlinstadsdelen Kreuzberg som står på tur att gentrifieras. På kvällen fanns utrymme för mer gemütliche aktiviteter som till exempel rullskridskodisko.

boat sightseeing

Lördagen var första dagen för konferensen och ägnades i stor utsträckning åt att presentera alla de olika initiativen och diskutera vilka metoder och strategier de olika grupperna använder sig av medan söndagen ägnades åt diskussioner kring hur vi kan samarbeta mer i framtiden. Till exempel finns det möjlighet att samordna oss bättre genom redan existerande infrastruktur som Freepublictransports.com och vi kan utnyttja nolltaxedagen för koordinerade aktioner. Vi fick självfallet även mer tid för informellt utbyte över ett par öl.

Alex og Christian

Det mest givande på konferensen var att höra om de olika initiativen som vi tidigare inte hade hört talas om, eller inte hade särskilt stor koll på, och att få utbyta erfarenheter med folk som organiserar trafikanter i väldigt olika situationer.

Intressanta exempel

I Toronto drivs kampanjen för nolltaxa av Greater Toronto Workers Assembly vilket är en bred antikapitalistisk grupp. Deras fokus låg på att avgiftsbefria kollektivtrafiken, men också på att öka tillgängligheten. Det senare målet innebar att de integrerat krav som i Sverige mest drivs av handikapprörelsen som en självklar del av sin verksamhet. Inspirerande inte minst för Stockholm där olika spärrar och hinder gör det svårare för personer med funktionsnedsättning eller äldre medborgare. Kampanjen i Toronto ska precis hålla en demonstration för att införa nolltaxa på de dagar då staden drabbas av smog eller extrem hetta och många behöver ta sig till stadens cooling centers.

Grekerna i No Pay-rörelsen stack ut bland kollektivtrafikvännerna i och med att deras betalningsstrejk startade som en protest mot vägtullar för bilister. Men de förklarade att vägunderhållet privatiserats och att det i dagsläget rådde totalt oreglerad etableringsrätt på tullstationer med ett helt bisarrt avgiftstryck som följd. Företag kunde sätta upp flera vägtullar på samma sträcka och bestämde i stort sätt avgifterna själva. Rörelsen mot vägtullarna växte lavinartat och regeringen har försökt ta i med hårdhandskarna och åtalat 9 personer för terroristbrott (!) samt höjt bötesbeloppet till 2200 €.

Samtidigt riktades politikernas nedskärningar även mot kollektivtrafiken och avgiftstrycket skulle höjas med 40-70 procent. No Pay-rörelsen spred sig då och nu uppmanar de också folk att planka i kollektivtrafiken, saboterar biljettautomater och sprider information om kontrollanternas obefintliga befogenheter. Precis som i Sverige så får kontrollanterna inte hålla fast folk, och det berättades till och med om ett fall där en kontrollant gripits av polis för olaga frihetsberövande av en resenär!

Både i fallet med vägtullarna och i kollektivtrafiken har politikerna försökt skylla prishöjningarna på aktivisterna i ett försök att blanda bort korten. En strategi som gäller generellt för den grekiska krisen och upproren: de banker och politiker som kört ekonomin i botten och satt landet i fara skyller på folket.

Efter konferensen känns det som att den globala nolltaxerörelsen är på gång, och vi har fått nya kamrater och nya idéer att använda för att flytta fram positionerna i Sverige!

Free Public Transport seminar, Rosa Luxemburg Foundation.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.