Undersökning: SL:s ordförande Christer G Wennerholm har satt ”ingen kommentar” i system

I dagens Svenska Dagbladet så beskriver redaktionschefen Martin Jönsson ett problem som nog alla journalister som bevakar kollektivtrafiken i Stockholm känner igen sig i, nämligen att SL:s ordförande, moderaten Christer G Wennerholm har satt i system att vägra att intervjuas av media i de fall där det kommer att ställas kritiska frågor. även tidningen City uppmärksammade för några veckor sedan hur moderaterna hade lagt locket på och hur finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl vägrade svara på frågor om den kommande prishöjningen i SL-trafiken.

Tyvärr kommer ingenting av detta som en överraskning för oss i Planka.nu. Efter att vi kunde avslöja att Christer G Wennerholm ljög om sjukdom för att slippa möta oss i debatt på kulturhuset så gjorde vi en egen undersökning på Wennerholms förhållande till media: när ställer han upp på intervjuer och när gör han det inte? Vi gick igenom de femtio senaste artiklarna i mediearkivet på sökningen “Christer G Wennerholm” och delade sedan upp alla dessa artiklar i tre kategorier utifrån om de var positiva, negativa eller neutrala för Christer G Wennerholm och/eller alliansens kollektivtrafikpolitik. Resultaten talade ett skrämmande tydligt språk. Totalt rörde det sig om 9 positiva, 16 neutrala och 25 negativa artiklar. I de artiklar som rapporterade om någonting positivt så fick journalisterna svar från Wennerholm i 100 procent av fallen, i de som var neutrala fick de kommentarer från Wennerholm i 75 procent av fallen och från hans pressekreterare i 18,75 procent av fallen. I de artiklar som var kritiska eller negativa till Wennerholm eller SL:s politik så vägrade han att svara i 60 procent av fallen. Här kan du ladda ned en pdf med en lista på vilka artiklar vi undersökt och vad vi kommit fram till.

Martin Jönsson på SvD skriver:

Våra förfrågningar om en intervjutid – som framförts via alla möjliga kanaler sedan i måndags – har dock varit resultatlösa. Den intervjutid vi till slut skulle få i onsdags revs upp i sista stund och någon ny gick inte att få till under den här veckan. Förklaringarna var varierande, från samtal till samtal med Wennerholms pressekreterare. Ibland handlade det om synpunkter på hur själva intervjun skulle gå till, ibland hänvisades till irritation över tidigare artiklar, ibland hävdades att Wennerholm inte kunde svara på alla frågor utan fler personer närvarande eller möjlighet att ta fram mer statistikunderlag. För oss som är vana vid att snabbt kunna nå politiker på alla nivåer har situationen blivit smått bisarr. Den här veckan har det varit lättare att få kungen att svara på frågor om strippklubbar än att få trafiklandstingsrådet att svara på frågor om tunnelbanans eventuella utbyggnad.

Och Citys Jessica Ritzén fyller på med att konstatera att:

Torbjörn Rosdahl ansvarar för Sveriges största landstingsbudget på 72 miljarder kronor. Årets budget innehåller flera avgiftsökningar som känns i plånboken för två miljoner länsinvånare. Utöver SL-höjningen den 1 september blir vårdbesöken dyrare. Nästa år höjs patientavgifterna med cirka 50 kronor. … Att ett finanslandstingsråd gör sig onåbar i veckor av rädsla för media – eller sig själv – är förstås ett stort demokratiskt problem. För en sjukvårdsboss är medborgardialogen minst lika viktig att vårda som budgeten.

Vår nuvarande parlamentariska demokrati bygger till stor del på att de ansvariga politikerna vågar ta ansvar – och kan ställas till svars – för sina beslut. Moderaternas strategi är inte bara totalt ryggradslös, utan i förlängningen även ett stort demokratiskt problem. Visst blir man besviken, men detta visar också att kollektivtrafiken är för viktig för att lämnas över till politikerna. Det är när vi organiserar oss som kollektivtrafikanter och börjar protestera som de frånvarande politikerna kommer att tvingas fram. Journalisterna har gjort ett bra jobb den här gången, men det är upp till oss att kräva den kollektivtrafik vi förtjänar och ställa de ansvariga mot väggen.

Den 14:e och 15:e Juli kommer alliansens landstingsbudget att diskuteras och röstas igenom eller fällas i Stockholms landstingsfullmäktige. Vi kan redan nu utlova stora protester under de dagarna, håll utkik här på Planka.nu för mer info!

Läs mer

2 kommentarer

2 kommentarer på “Undersökning: SL:s ordförande Christer G Wennerholm har satt ”ingen kommentar” i system

  1. Pingback: Internjidder i alliansen om vem som älskar tunnelbanan mest | Galdump

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.