Chipsaktion mot SL:s prishöjningar!

Idag mellan klockan 14.30 och 17.00 så var vi på Gullmarsplan och delade ut chips och flygblad i protest mot SL:s prishöjningar samt MTR:s överpriser och deras personalpolitik.

CIMG1209

De borgerliga partierna i Stockholms landsting planerar att höja priset på SL:s månadskort med 100 kronor, från 690 till 790 kronor, från och med den 1:a september. Trots fagra löften om att göra Stockholm till en attraktiv, tillgänglig och miljövänlig stad så sker motsatsen. De borgerliga satsar 30 miljarder på att bygga stadsmotorvägen Förbifart Stockholm samtidigt som de höjer priserna i kollektivtrafiken. Istället för att ta ansvar för konsekvenserna av sin prishöjning försöker ledande moderatpolitiker att skämta bort situationen genom att hänvisa till priset på chipspåsar. Det är skrämmande okunnigt, dels för att priset för en vanlig chipspåse knappast är 33 kronor och dels för att en prishöjning i kollektivtrafiken kommer leda till minskat resande. Detta chipsuttalande kommer alltså från en ledande moderatpolitiker som tjänar över en miljon kronor om året och dessutom får gratis SL-kort av sin arbetsgivare (landstinget).

En av anledningarna till att SL måste höja priserna är att deras VD och styrelse helt enkelt är inkompetenta. Vi har tidigare rapporterat om hur kostnaderna för deras ‘trygghetssatsning’ skenat och om hur det nya avtalet med MTR har lett till att tunnelbanan blivit dyrare och sämre. SL betalar MTR 273 miljoner kronor extra om året för att få en bättre tunnelbana, men resultatet av detta är att tunnelbanan sköts sämre än på länge. För de 273 miljoner kronorna hade vi istället kunnat köpa över 8 miljoner påsar moderata lyxchips, eller göra kollektivtrafiken billigare och bättre. Därför valde vi att även protestera mot MTR och de privata vinstintressena i kollektivtrafiken.

CIMG1219

SL har på sistone satsat enorma summor pengar för att minska plankningen, men trots detta minskar den inte nämnvärt. Det beror på att plankningen främst sker av ekonomiska orsaker, något SL gång på gång visat att de är medvetna om. Varje gång landstingsmajoriteten höjt priset på SL-kortet har plankningen ökat, liksom medlemsantalet i Planka.nu:s p-kassa. Istället för att sänka priserna, för att på sikt införa avgiftsfri kollektivtrafik, så slösar de borgerliga politikerna bort hundratals miljoner kronor varje år på att jaga folk som inte har råd att betala för sig. Det är en bakvänd politik!

Vi anser att driften åter igen ska knytas till landstinget. Vi vill se en gemensamt ägd och skött kollektivtrafik där alla resurser används för att göra resan så bra som möjligt, för både de som arbetar och de som reser i den. Därför protesterade vi mot SL:s prishöjningar och mot privata vinster i kollektivtrafiken.

Detta var bara den första av många planerade protester i Stockholm. De som vill göra om Stockholm till ett avgiftssamhälle kommer inte att få en lugn stund, höjningen kommer att kosta mer politiskt än de 100 kronorna smakar! Vill du engagera dig i arbetet mot SL:s prispolitik så hör av dig till oss: sthlm@planka.nu

p.s. spana även in SL-Index och Chipsräknaren.

CIMG1220

Läs mer

15 kommentarer

15 kommentarer på “Chipsaktion mot SL:s prishöjningar!

 1. Planka:

  Ni är så jävla grymma så att man nästan känner stolthet att vara svensk medborgare! Fortsätt kämpa och visa Stockholmsborgarna hur absurd deras kollektivtrafikpolitik är. En vacker dag ska vi ha den där nolltaxan…

 2. Vilket jävla skämt SL är. Som en jämförelse, i Frankrike åker du hur många gånger du vill inom 74 minuter för 1 euro (9kr).
  Deras månadskort för vuxna kostar 40 euro. Pensionärer åker gratis.

 3. *suck* Det är fan meningslöst. Ni kan protestera, demostrera, planka, sura, vad fan som helst, men de kommer ändå att höja priset för att SL VET att man behöver det där jävla kortet varje månad ändå. SL kommer inte att lyssna vikeetfallsomhelst så bara forget about it!!!

 4. Tre chipspåsar motsvarar alltså höjningen av SL-kortet, eller fri tillgång till kollektivtrafiken i en månad med stöd av P-kassan?

  Dvs; om man återvinner accesskortet och istället ansluter sig till p-kassan har man efter 9/1 möjlighet att köpa 21 chipspåsar fler i månaden – snarare än 3 chipspåsar färre.

  Ett marknadsföringssamarbete med OLW eller Estrella kanske inte vore så dumt?

  _Chips på festen – annars får det vara!™_
  (i samarbete med planka.nu – huvudsponsor och chipsbidragsgivare)

 5. Grymt bra initiativ! Det är helt galet med prissänkningar när alla politiker påstår sig stötta miljövänliga alternativ.

 6. Fan va nice!
  Kunde ni inte sagt till tidigare så hade man ju kunnat åka dit (såg det först på kvällen igår)…

  Man märker borgarnas taktik att höja priserna efter valet. Efter valet 2006 så höjde dom ju också priserna för att sen lova ”det blir ingen höjning av SL-kortet inom den här mandatperioden” Efter ett par år så har väljarna ”glömt” – så har dom behållit några fler.

  Dessutom har dom nya åbäkena till spärrar har kommit upp på massa stationer och det har blivit mycket fler ordningsvakter på plattformarna (eller så har jag lagt märke till dom mer på senare tiden eftersom att man får verkligen passa sig för dom när man tågsurfar). Vid spärrlinjerna har dom dock helt klart börjat hänga oftare dom senaste åren iallfall.
  Samt dom där fjantarna som står och hänger på plattformerna i tunnelbanan som gnäller bara man bara råkar nudda vita linjen med foten eller när man fotar/filmar etc.

  Man kan ju tänka sig vad det kostar att anställa alla dessa
  – det är väl till stor del detta prishöjningarna har gått/kommer gå till. Istället kunde dom ju sänkt priserna.

 7. ”suck Det är fan meningslöst. Ni kan protestera, demostrera, planka, sura, vad fan som helst, men de kommer ändå att höja priset för att SL VET att man behöver det där jävla kortet varje månad ändå. SL kommer inte att lyssna vikeetfallsomhelst så bara forget about it!!”

  J: Ja men det spelar ju ingen roll om de höjer om vi plankar? För då betalar vi ju ingenting. Ju fler som plankar desto mer tryck på politikerna att lösa det på något annat sätt. Nolltaxa!

 8. Okej, tänker gå med i planka.nu när nästa lön står på kontot, är luspank för tillfället men fan heller att jag ska pröjsa nästan 1000lappen för ett jäkla kort för 1 månad!

  Om detta fortsätter så kommer det vara en lyxgrej att åka kommunalt.

 9. Att dessutom chipsåbäket försvarade höjningen med att han själv fått mer i plånboken (och därför måste ju ALLA ha fått det, eller hur?) låter jävligt drygt från nån som redan innan tjänade över en mille. Moderaternas ”mer i plånboken”-kampanj lät säkert bra för alla lättlurade väljare (såna har vi tyvärr fruktansvärt gott om) som inte fattade att det skulle kompenseras med höjda priser på allt.
  TäNK, människor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.