Lyckad museiplankning i Stockholm

Idag samlades ett tjugotal kulturintresserade för att gemensamt planka in på Arkitekturmuseum. Besöket var lyckat och vi såg utställningen Environments and Counter Environments. Väl på plats delade vi ut Öppna Stockholms rapport om avgifter på museum. Inne i Arkitekturmuseumet pågick parallellt ett seminarium om ”alternativ arkitektur”. Planka.nu passade på att hålla ett tal inför de församlade arkitekterna från hela Europa och berättade om stadskampsveckan som pågick just nu, vilka teman som togs upp – vilket möttes av applåder från både seminariedeltagarna och museumpersonalen. Anledningen till protesten vill vi berätta lite mer om!

Nyblivne socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt har slagit fast: “Alla ska kunna ta del av kulturen – oavsett plånbok”. Vi tog sossarna på orden och plankade på museum för att protesterna mot avgifterna.
Försöket med avgifter på Stockholms museer har blivit en katastrof. I jämförelse med 2006, då det var fri entré, har Arkitekturmuseum tappat 74%, Nationalmuseum 25% och Hallwylska museet 61%. Många av dessa besökare hade aldrig besökt museer innan de avgiftsfria åren. Det som har hänt är att avgifter som princip har bedömts som viktigare än att alla får tillgång till vårt gemensamma kulturarv.
Avgiftssamhället breder ut sig alltmer. Allt från toaletter till musikströmmar på nätet beläggs med avgifter som effektivt sållar bort de användargrupper som inte är önskvärda. När det kommer till helt samhällsnödvändiga funktioner som kollektivtrafik innebär avgifterna att många av stadens invånare nekas rätten till fri rörlighet. Avgiftstrycket har blivit ett demokratiskt problem.

Museiplankning - posning utanför museet

“Tillgänglighet handlar om betydligt mer än den rent fysiska framkomligheten” för att citera Marschen för tillgänglighet, som genomförs av Handikappförbunden. Vi vill gärna bredda den diskussionen ytterligare! Vårt gemensamma kulturarv ska vara tillgängligt oavsett plånbok eller funktionsnedsättning. Det viktiga är att så många som möjligt får del av kulturen, och att museerna inte gapar halvtomma på grund av ett ideologiskt motiverat avgiftstryck.
Avgiftsfria museer var den mest kostnadseffektiva kulturreform Stockholm skådat. För 10% ökade anslag fick man 159% fler besökare! När Arkitekturmuseum nu stoltserar med ökade besökssiffror är toppnoteringen bara en bråkdel av besökarantalet under den avgiftsfria perioden – 100 000 under 2010 mot nära 400 000 under gratisåret 2006.

Museiplankning - på väg

Stockholm är idag en stad med ett stort och varierande utbud av kultur och andra upplevelser i form av restauranger, vacker natur etcetera. Men det kommer inte alla till del. Den borgerliga alliansens politik har grävt klassklyftorna djupare än någonsin i modern tid och varje reform verkar syfta till att skilja ut de som får tillgång, får rätt, får möjligheter från de som enbart upprätthåller systemet genom sitt arbete. Vad politikerna missar är chansen att investera i ett mer jämlikt samhälle som i förlängningen gynnar alla!

Plankning har visat sig vara en effektiv metod för att symboliskt återta delar av det samhällsutbud som fråntagits medborgarna genom alltför höga avgifter, därför vill vi öppna Stockholm och visa att folkets gods hör folket till!

Museiplankning - nu går vi in

Läs mer:

2 kommentarer

2 kommentarer på “Lyckad museiplankning i Stockholm

  1. Ser rätt kul ut det där – blev dock inte av att delta för min del eftersom det var så dåligt väder igår. Sen så visste jag ju inte hur det skulle genomföras och hur långt vi skulle gått.

    Såna där demonstrationer brukar ju dock bli lyckade, så man skulle typ tagit vinterjackan och deltagit ändå.

    Hade varit kul att ta lite film också så man hade fått lite film också utan att behöva stå ut med TV:s dåliga ljudkvalitet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.