Den som offrar frihet för säkerhet förtjänar ingetdera

Securitas har sen de tog över biljettkontrollen i januari 2010 fått lite blandade reaktioner från oss i Planka.nu. Det är uppenbart att man till viss del tagit till sig av kritik om olagliga metoder och bristande befogenheter och att det är enklare än på länge att undvika en spärrazzia genom att promenera förbi eller vända i trappen. Det verkade länge inte vara något självändamål för Securitas att trakassera plankare så länge företaget uppfyllde sina skyldigheter gentemot SL. Fler kontroller, men inte nödvändigtvis fler tilläggsavgifter.

På sistone har det dock blivit tydligt att Securitas även har någon form av tilläggsavgiftskvot som måste uppfyllas. Jonathan Rieder Lundkvists historia är en bland många som tyder på det. Jonathan blev stoppad av kontrollanter och de skrev ut tilläggsavgift trots att han hade giltigt färdbevis och de beslagtog även identiteshandlingar för att utöva påtryckningar. Olagligt, olämpligt men säkert inte helt ovanligt.

Vi på Planka.nu ger inte mycket för teorin om rötägg inom biljettkontrollen eller polisen. Securitas anställda är nästan lika utsatta som de som ska bevakas runt om i världen. Andra entreprenadanställda kör man med så hårt att de inte ens får rimliga raster och toalettpauser. De anställda har inte hittat på arbetsuppgifterna själva. Tvärtom så ger företagsledningen order till sina anställda som de förväntas lyda. Och SL ger via upphandlingar order till företagen. Och de som bestämmer över SL är politiker, som ordföranden Christer G Wennerholm. Det är där ansvaret för brutal biljettkontroll och kollektivtrafik som tappat fokus ska läggas.

Läs mer:

Stop Securitas

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.