Nolltaxedagen ute i världen: Berlin och Florianópolis

Som Free Public Transports uppmärksammar så firas Nolltaxedagen ute i världen, här är två exempel:

Demonstration i Berlin

Berlin fährt frei (Berlin åker gratis) uppmanar alla att delta i demonstrationen Stå upp för en annan järvägspolitik! som går av stepeln på Nolltaxedagen femte mars. Samling sker klockan 15 på Potzdamer Platz. Berlin fährt frei kommer att bidra med en talare till demonstrationen.

även om katastrofen med Berlins S-bahn (pendeltåg) har försvunnit från löpsedlarna, så är isen fortfarande hal och frågan kokar fortfarande. S-bahn fortsätter att bara köra på en miniminivå och vad som kommer att hända 2017 – då kontraktet ska förnyas – är oklart. Ingenting pekar på att profitinriktningen hos S-bahn ska ändras om vi inte trycker på underifrån. Därför vill vi visa vår åsikt den femte mars. “Business as usual” kommer inte att funka i Berlin. Folkomröstningen om vattenprivatisering är bara en försmak på vad som är möjligt. Och på grund av att vi inte vill fastna i defensiva positioner, kräver vi:

Berlin fährt frei in Bus und Bahn zum Nulltarif!
För rätt till mobilitet och mot social utslagning! För en riktig miljö- och klimatpolitik och färre bilar!
Berlin åker gratis – staden tillhör oss!

Karneval i Florianópolis

I Florianopolis, Brasilien, kommer en karnevalsparad att genomföras på Nolltaxedagen. “Bloco” är när man har ett band på en lastbil och folk går efter den och dansar till samba eller funk. I det här fallet kallas blocot för “Bonde dos Catraqueiras” och används för att förespråka avgiftsfri kollektivtrafiken. Man har sagt åt folk att ta med kastruller och stekpannor för att skramla med och att ta med en vit t-shirt som man kan få målad med blocots grafik. Det låter som en fet fest!

Här är en ramsa:

Dance Dário, Dance até o chão
(dansa Dário, dansa ner i marken)
Aqui é o passe livre contra o aumento do busão!
…(här är fribiljett mot höjningen [på bussen])
A luta contra aumento vai te atormentar
(kampen mot höjningen kommer att plåga dig)
Então, tire as catracas senão vamo quebrar!
(så, slit [ta] bort spärrarna eller så har vi sönder dem)

Dário i ramsan, borgmästaren i Florianópolis Dário Berger som enligt wikipedia skrev på ett dekret som ökade avgifterna på stadens bussar (de har inte metro. men de har catracas alltså vändkors i bussarna) med 7.3%. under 2010. Om nån månad ska avgifterna höjas igen och det är det folk ska protestera mot nu.

Por uma vida sem catracas!

bonde-das-catraqueiras

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.