Allmän nolltaxedag på lördag 5/3

Som varje år är det nolltaxedag den första lördagen i mars som i år är nu på lördag den femte.

Här kommer lite sammanfattande information om vad som händer på olika orter runt om i landet:

Mora
Alla boende i Mora med omnejd kan fira Nolltaxedagen ordentligt! Hela vecka 9 är det nämligen fria bussresor i staden. Vasaloppsveckan är avgiftsfri för andra året i rad, och nolltaxan gav första året 50% fler resor än året innan.

Malmö
I Malmö uppmärksammas nolltaxedagen bland annat med ett föredrag om nolltaxa, kollektivtrafik och jämställdhet på Allt åt allas heldag om stadsplanering. Planka Skåne har även en flygbladsutdelning på Malmö central med start klockan 15!

Stockholm
Tidigare år har Planka.nu Stockholm bland annat demonstrerat och festat i Stockholms tunnelbana, nu blir huvudaktiviteten lite som en blandning av demonstration och kalas!

Planen är att öppna alla spärrar i Stockholms kollektivtrafiksystem och dekorera tåg och bussar med ballonger, serpentiner, konfetti och så vidare. Självklart kommer det att behövas hjälp med detta och därför uppmanas alla stockholmsboende plankare och plankavänner att infinna sig under spottkoppen på T-Centralen klockan 13 på lördag den 5/3. Alla som kommer på utsatt tid får en påse med lördagsgodis och olika dekorationer.

Överallt. I ditt hem!
Många har kanske inte möjlighet att delta i de aktiviteter som genomförs på lördag. Men förutom att fira Nolltaxedagen med tacos och lördagsgodis, kan du också hjälpa till genom att göra några av dessa uppdrag:

 • Berätta om Nolltaxedagen och dela www.nolltaxa.nu på din facebook, twitter, blogg eller på det forum du brukar hänga. Det är viktigt att informationen når så många som möjligt!
 • Skriv en insändare till din lokala tidning under veckan! Om du vill skriva till flera tidningar kan du till exempel använda Insändarmaskinen som är ett verktyg på facebook. Eller varför inte ringa in till Ring P1 under veckan?
 • Kontakta din lokala politiker om kollektivtrafiken i din kommun och föreslå nolltaxa i kollektivtrafiken!

planka-oslo_2011-01-22_15:37:36.IMG_5634

Dessutom offentliggörs 2011 års vinnare av nolltaxepriset på nolltaxedagen!

De nominerade är:

Kiruna kommun för beslutet att införa avgiftsfri lokaltrafik från och med i år och därmed profilera sig som ett föredöme bland Sveriges kommuner och inspirera andra att följa samma exempel.

Planka Oslo som under det senaste året har börjat organisera plankare i en avgiftsstrejk och därigenom satt Norge på nolltaxerörelsens världskarta.

Sms-biljett.com som tog plankningen till en ny nivå genom mobilapplikationer och program som underlättar i vardagen.

Vänsterpartiet Region Skåne som under en längre period förespråkat att Skåne ska bli en försöksregion för nolltaxa och under året tagit ytterligare ett steg i rätt riktning genom att släppa rapporten Om avgiftsfri kollektivtrafik skriven av Magnus Welroos.

Nolltaxepriset

Läs mer

Reklam för Nolltaxedagen

4 kommentarer

4 kommentarer på “Allmän nolltaxedag på lördag 5/3

 1. Att öppna spärrarna är fint, men att leka med vagnarna är inte. Kom igen nu planka.nu. Tunnelbanan är inte en lekplats.

  Jag skrattar åt Sms-biljett.com. En ny sida som poppat upp för att hjälpa iFag-användare att planka och uppmärksammat media. Hint: program för att skapa fejkade sms-biljetter har funnits länge och till alla mobiltelefoner som stödjer Java. Det här är ingenting nytt och sms-biljett.com har bara gjort allting värre.

 2. Lite ballonger och glada nolltaxefirare har ingen dött av ???

  Om du är missnöjd med de nominerade till nolltaxepriset så kanske du kan skicka in en sista-minuten-nominering :)

 3. Till signaturen ???, hade inte jag startat SMS-Biljett.com projektet så hade det fortfarande endast fungerat till SL. Det är tack vare mig och de personer som har bidragit med biljetter det har blivit möjligt att generera biljetter till en relativt stor mängd biljetter. Detta gäller för Android appen samd Java appen med, alla lever inte i Stockholm.

  För övrigt så var sidan för *ALLA smartphones* med HTML5 / CSS3 stöd, och inte endast ”iFag-telefoner”.
  Det finns för övrigt fortfarande speglar av sidan uppe, kolla på Flashback.

  Mvh
  Dakniel – skapare av SMS-Biljett.com

 4. Dakniel – förstå mig inte fel här. Det är inte dåligt att du startade sidan.
  Jag finner det bara lustigt att planka.nu skulle ge priset till just den sidan när denna ”tjänst” eller hur du nu vill kalla det har funnits så länge, om inte än inte till Android och iFag eftersom ingen av dessa kör Java ordentligt (eller stödjer det).

  Sedan vad gäller alla smartphones så bör jag ju notera återigen att ALLA smartphones – förutom de som kör Android och iFag – kan köra Java, och därmed har java-appen fungerat perfekt.

  Att du sedan ökade den till att inte bara vara SL var ju faktiskt snällt. Det går ju att undra varför det inte har tänks på tidigare. Jag vet inte. Men hur som helst, så kudos till dig för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.