Rapport från nolltaxeaktivister i Grekland!

Den senaste tiden har det hänt mycket spännande saker i Grekland. Den första februari var det planerat att biljettpriserna i Aten skulle höjas med 40 procent. Samma dag var dock tunnelbanan avstängd på grund av strejk och på minst tio pendeltågsstationer fanns det aktivister som blockerade biljettautomater och uppmuntrade resenärer att strunta i att betala de nya avgifterna.

Vägra betala! Den här maskinen är saboterad!

Utöver denna prishöjning så har det också blivit dyrare att åka långfärdståg och dessutom håller kollektivtrafiken på att privatiseras vilket kommer leda till indragna turer och nedlagda linjer samt att mer pengar slösas bort på kontrollåtgärder. Under de senaste månaderna har dock dessa förslag mött hårt motstånd. Grannskapskommitéer, kollektivboende, studenter och ockupanter har gått samman och organiserat sig mot dessa försämringar och börjat jobba för en avgiftsfri kollektivtrafik. Nedan följer ett explock av några av de aktioner som ägt rum!

Den 10:e december så genomfördes ett antal koordinerade aktioner i Atens kollektivtrafik. Aktivisterna förstörde biljettautomater och delade ut flygblad och klistrade klibbor. Knappt två veckor senare, den 23:e december följdes dessa aktioner upp, nu med stöd av arbetarna i kollektivtrafiken som satte biljettautomaterna i blockad! Den 11:e januari var det dags igen, massor av aktivister spred ut sig i kollektivtrafiken och delade flygblad pch tog biljettautomater ur bruk.

I Thessaloniki har det varit liknande aktioner. Den 8:e och den 15:e januari ockuperade man bussar, delade flygblad, demonstrerade och sabbade biljettautomater. Och även i mindre städer som Kozani och Heraclion har det skett ockupationer och demonstrationer.

Arbetare och passagerare i kollektivtrafiken förenen eder! Avgiftsfri kollektivtrafik åt alla!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.