Planka.nu designar SL Access-kort

SL har utlyst en designtävling för sina Accesskort. även om vi självklart är emot avgiftssystemet som kostar hundratals miljoner per år, så kan det ju vara kul med ett snyggt kort i väntan på avgiftsfri kollektivtrafik! Sagt och gjort, Planka Access blev snabbt det mest populära bidraget.

Planka Access

Tyvärr togs bidraget sedan bort. Efter att ha mailat och frågat vad som var fel, kom det här svaret:

Hej,

Kul att du vill vara med och tävla men ditt bidrag har tagits bort från tävlingen då den ansågs vara olämplig. (Se punkt 13 under tävlingregler) och uppmuntrade till olaglig handling. Eftersom det vinnande bidraget kommer ställas ut i Stockholms tunnelbana är det viktigt att motivet på kortet inte är stötande, och anpassat för alla åldrar, samt att det överensstämmer med SL:s värdegrunder och inte motsäger sig SL:s affärsidé. Då vi bedömer att ditt bidrag inte uppfyller dessa krav, har vi valt att avpublicera ditt bidrag.

Mvh Pronto Communication

Plankning är dock inte en olaglig handling rakt av. Vi kan inte tänka oss att hoppapersonen skulle vara särskilt stötande heller. SL:s värdegrunder vore det kul att läsa mer om. Att Planka.nu “motsäger” oss SL:s nuvarande affärsidé kan möjligen vara sant, men argumentet verkar lite klent för att ett bidrag ska tas bort.

Hur som helst har topplistan på SL:s tävling fyllt med andra påhittiga förslag, och som det ser ut är dessa förslag de som går vidare till juryn. Det enda orosmomentet var att forumet 4chan sent på söndagskvällen massröstade på ett förslag som senare togs bort. Det verkar som att tiden fram till dess att tävlingen avslutas den 13 februari kommer att bli spännande…

Topplista 2011-01-31 kl. 10.14.07

11 kommentarer

11 kommentarer på “Planka.nu designar SL Access-kort

 1. Man kan säkert säga att bidraget “motsäger” sig SL:s (nuvarande, som ni skriver) affärsidé, men SL skulle ju liksom inte upphöra att existera i.o.m. en gemensamt finansierad, avgiftsfri kollektivtrafik!

 2. Får man fråga hur mycket av våra pengar som gick till reklambyrån Pronto Communication för att göra denna rätt löjliga kampanj istället för att gå till satsningar på trafiken?

 3. Plankning *är ett brott* mot ordningslagen. Kallat Bedrägligt beteende.

  Enligt Rättegångsbalken 24 kap. 7 § får visserligen vem som helst gripa en person som har begått ett brott på vilket fängelse kan följa om denne ”påträffas på bar gärning eller flyende fot”. Enligt 9 kap 2 § 2 st Brottsbalken kan en person som ”begagnar sig av transport”¦ som tillhandahålles under förutsättning av kontant betalning” dömas för bedrägligt beteende om ”han ej (gör) rätt för sig”. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

 4. I nyheten står det ”inte olagligt rakt av”. Det är i praktiken inte ett brott. Dvs vissa kan åtalas efter att ha åkt dit ett flertal gånger under en viss tidsperiod (även om det är olagligt) men alla som plankar till vardags, och ibland åker dit, meddelas inte någon misstanke om brott och den tilläggsavgift man får om man torskar har inget med brott att göra utan är en (väldigt dyr) biljett.

  Det som listan under ordningslagen behöver inte vara brott i sig (typ gå med röd gubbe) men man kan ändå få böter för det. Ordningslagen och lagen om bedrägligt beteende är två skilda saker (och det senare är ett brott, men kan inte rakt av appliceras på plankning)

 5. Jag har en fråga om om bidraget ”Statistik”, är den allmänna prisökningen inkluderad?

  Vänlig hälsning

  Anders Persson

 6. Kan ni ladda upp Planka Access-bilden här så man kan ladda ner den och ladda upp den på SL:s sida för att sedan få den på sitt kort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.