Tunnelbanearbetarna går ut i strejk!

Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar som är en av Syndikalisternas fackklubbar för anställda inom Stockholms kollektivtrafik meddelade efter fredagens strandade förhandlingar att de har varslat sina medlemmar om strejk. Det innebär att närmare 100 personer som arbetar för MTR i Stockholms kollektivtrafik kommer att strejka från och med den 27:e januari. Bakgrunden är försämrade arbetsvillkor för de anställda som bland annat har tvingats till obetald övertid och nekats toalettbesök under arbetstid på grund av den kraftiga underbemanningen.

När MTR tog över efter Veolia som tidigare (miss)skötte driften av tunnelbanan var det få som trodde att det kunde bli sämre, men i sann entreprenörsanda har MTR lyckats förvärra situationen ytterligare. Utförsäljningar, avknoppningar och entreprenader till reapriser kommer aldrig bli en win-win, resenärerna och de anställda blir alltid de som får betala genom höjda avgifter, minskad säkerhet och oavlönat arbete. Tunnelbaneförarna har protesterat och fackförbunden har varnat för försämringar och kritiserat MTR vid ett flertal tillfällen men det är tydligt att det inte finns någon vilja till betydande förbättring hos företaget.

Senast DSTS strejkade 2005 hette tunnelbaneentreprenören Connex, men orsakerna var desamma som idag – företagets vidriga personalpolitik. Nu i backspegeln framstår Connex övergrepp nästintill oskyldiga”¦ Det är farligt att vänja sig vid skitförhållanden.

Därför är det så otroligt glädjande att se hur DSTS än en gång väljer att ta striden, all heder och respekt för det, ni har vårt fulla stöd!

tuben

Läs mer

En kommentar

En kommentar på “Tunnelbanearbetarna går ut i strejk!

  1. Pingback: Planka.nu | Demonstrera mot MTR på tisdag 21/2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.