Vi har hela listan: Så plankar Stockholmarna, station för station!

För en månad sedan rapporterade vi om ungdomsmästerskapen i plankning, och nu har resultaten från alla åldersklasser kommit in. Ett stort grattis till Husby- och Jordbroborna som vinner guld och silver med 14 procent plankare, grymt bra jobbat! även Hagsätra håller bronsfanan högt med sina 13 procent. Men Igelboda, vad händer där borta hos er? 0,2 procent plankare, allvarligt talat. Ni får tröstpriset, men då vill vi se skärpning till nästa år!

Uppenbart är att plankningen är relaterad till folks ekonomi, och inte till deras moral som SL alltid hävdat. De tio bästa plankningstationerna är i områden med lägre inkomst, och de flesta av stationerna med lite plankning ligger i mer välbärgade områden. Förortens plankare vinner inte bara plankningsligan, utan bär också med sig lösningen över spärrarna: med avgiftsfri kollektivtrafik betalar alla efter förmåga, och skattefinansieringen omfördelar från rika till fattiga.

Hur ligger din station till? Vilka brister finns det i SL:s material, t.ex. att plankning med SMS-biljetter inte syns?

Resultaten station för station

plankare-per-station-1
plankare-per-station-2
plankare-per-station-3

Läs mer

13 kommentarer

13 kommentarer på “Vi har hela listan: Så plankar Stockholmarna, station för station!

 1. Har termen ”fuskare” jämt förekommit eller är den ett nytt påfund? Till skillnad från ”plankare” så har ju ”fuskare” en betydligt mer negativ klang. Att planka är att ta sig in någonstans utan att betala eller att hoppa över en avspärrning, att fuska är att tillförskaffa sig något man inte har rätt till genom ohederliga eller klandervärda metoder.

 2. Finns det nån betydlig skillnad mellan stationer med glasdörrar respektive vändkors? SL hävdar ju att plankningen kommer upphöra när dom har bytt alla spärrar.

 3. @NN: I kollektivtrafiksammanhang har nog att termen fuskare har använts ”från början”, dvs sen folk började planka. När Planka.nu var nytt var det en del tidningar (framförallt Metro som har ett samarbete med SL) som inte skrev organisationens namn, istället fick vi heta ”den där fuskåkarorganisationen” och dylikt. Det fanns en bloggpost om varifrån begreppet ”plankning” kommer ifrån, men jag kan för mitt liv inte hitta den just nu, återkommer om den skulle dyka upp. Intressant där var iaf att verbet ”planka” började användas mycket mer i dagspressen runt år 2001, alltså då Planka.nu startade!

  Kampen om orden ska inte förringas, vi fuskåker inte – vi plankar! Och vi gör det på spårburen kollektivtrafik – inte spårbunden :)

 4. Haha – nice!
  Dock undrar jag hur man får statistiken för en sån stationer som Igelboda, Sickla kaj, Sickla udde, Luma m fl. Dom stationerna ligger på Saltsjöbanan respektive Tvärbanan – och dom har ju konduktörer på tågen.
  Om dom utgår från hur många plankare som ”upptäcks” av konduktörerna, så lär ju dom siffrorna vara åt helvete fel.
  Den vanligaste planknings-metoden på dom linjerna är att ”sitta passiv” och låtsas som man redan betalt (det bygger ju på att konduktören ”missar” en – vilket dom ofta gör) och om dom inte upptäcker en kan dom ju inte räkna en heller. Och om dom upptäcker en – hur vet dom då om man verkligen tänkt planka eller bara gå på och betala under färd.

  Räkna plankare på stationerna kan dom ju inte göra där efterom det inte finns någon visering av biljetter där.
  Det kanske inte ser så illa ut där.

  Igelboda och Sickla är ju dock såna där riktiga ”snobb-områden” så dom har ju färre plankare av naturliga skäl
  – men mer förvånade är att Kärrtorp ligger så pissigt till (där är det ju Tunnelbana också så mätningarna lär inte bli mer ”tveksamma” än på nån annan station).
  Jag har en polare som bor där och det är ju mer en ”vanlig förort” precis som Hagsätra, Farsta och övriga.
  Dock så står Kärrtorp 2 ggr i tabellen – måste blivit lite fel där (vilket gäller egentligen?)

 5. @Ben: Jag är inte hundra på vilka stationer som har fått glasspärrar än, men Kista har, vet jag, och dom ligger ju ändå rätt högt i listan. Plankning genom glasspärrar är ju inte heller alltid lika synligt som plankning genom vändkorsspärrar eftersom det kan vara se vems SL-accesskort som blippar om det är många som ska in på stationen samtidigt. Lätt att smita bakom alltså. Jag tror inte det finns någon betydande skillnad i antalet plankare som är beroende av spärrmodell. Att plankningen skulle upphöra med glasspärrar är bara skitsnack från SL:s sida, vilket vi bevisade för flera år sen med ”den här filmen bland annat”:http://vimeo.com/4571419

 6. @C20: Synnerligen adekvata frågor, har ingen aning, får också en känsla av att det finns flera betydande brister i den här undersökningen.. Att mörkertalet kan vara stort så att säga :)

 7. Jag bor i rinkeby och baserat på mina observationer är det snarare 11,3% som INTE plankar. I princip alla under 30 plankar här, ingen överdrift.

 8. Sedan att det är lika många påstigande i rinkeby som tensta(6020) är också bullshit. Rinkeby har betydligt fler resenärer. Det verkar som de har höftat rätt rejält.

 9. Pingback: Myten om den pangade rutan – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.