Västtrafik polisanmäler plankare

Sedan en tid tillbaka har Västtrafik ägnat sig åt att polisanmäla plankare för bedrägligt beteende (Brottsbalken 9:2). Vid flera av dessa tillfällen har åklagaren utfärdat ett strafföreläggande. Detta görs om åklagaren anser att det begåtts ett brott som skulle leda till en fällande dom i domstol. Väljer personen att godkänna strafföreläggandet, dvs erkänna brottet och godta påföljden, så står man över rättegången. Annars driver åklagaren ärendet till domstol. De påföljder vi känner till har varit på 30-40 dagsböter. En dagsbot skall motsvara ungefär en nettodagsinkomst, så det faktiska beloppet varierar beroende på ens ekonomi. Det är dock på minst 50kr.

Västtrafik har generellt sett valt att polisanmäla när man åkt fast fem gånger. Vi vet inte riktigt hur lång tid de sparar informationen, såvitt vi vet är det inte mer än fyra år. Har man åkt fast för plankning flera gånger under de senaste fyra åren bör man alltså vara extra försiktig. Erkänn heller aldrig avsiktlig plankning, då anledningen till att de väntar tills man åkt fast fem gånger är att de då anser sig kunna bevisa uppsåt, vilket krävs för straff. Erkänner man att man gjort det uppsåtligt så finns det en teoretisk möjlighet att polisanmäla direkt, även om vi aldrig hört talas om att det har skett

4 kommentarer

4 kommentarer på “Västtrafik polisanmäler plankare

  1. Hur är det med det där ”bedrägligt beteende” egentligen, har någon fällts för det när dom har plankat hos västtrafik någon gång?

  2. Vet inte hur det är med Västtrafik, men att åka utan giltigt färdbevis inom Stockholms Lokaltrafik är INTE ETT LAGBROTT: Det enda man gör sig skyldig till är att bryta mot SL:s egna stadgar.

    Kontrollanterna är mer än väl medvetna om att de inte får stoppa eller hålla fast någon men ord står oftast mot ord och de har därmed inget att förlora på att göra det. Se till att åberopa övervakningskamera – det glömde jag och dömdes för våld mot tjänsteman för en knuff som inte förekommit.

    Det är kontrollanterna utbildning/handledning och SL:s stadgar som bör ses över. Låt någon gå utbildningen med dold kamera! Det är självklart att de får all nödvändig information från SL om vad de får och inte får göra, men hur lätt de kan kringgå det.

  3. Jag känner igen mig i ovanstående. Jag blev anmäld för våld mot tjänsteman utan att ha rört någon. Det är snarare en av de som borde dömts för ”misshandel” men eftersom hans lilla knuff på mig knappt kändes struntade jag i att göra en polisanmälan.

    Åklagaren la dock till slut ner även mitt fall så jag slapp allt. (Måste dock påpeka att jag hade betalat för mig men glömt det hemma)

  4. Storstockholms Lokaltrafik (SL) kan, precis som Västtrafik, polisamäla plankare. Att åka utan giltigt färdbevis är i sig inte ett brott, men de använder sig som sagt av brottet ”Bedrägligt beteende” (lagstöd finns i Brottsbalkens 9 kapitel, 2:a paragrafen). Detta ger dagsböter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.