Sthlm: Vi firar avgiftsfri lördag

“Alla åker gratis, det är vårt bidrag till att skapa en känsla av fest”, säger SL:s VD Göran Gunnarsson.

Imorgon den 19 juni är tunnelbanan i Stockholm avgiftsfri. En reform vi dagligen inför på egen hand, får nu testas för alla som befinner sig i stan. Med öppna spärrar och fritt fram tror vi att det blir en trevlig lördag i kollektivtrafiken.

Själva idén bakom den avgiftsfria dagen är att eftersom det kungliga bröllopet ska locka mycket folk, och det ska smidigt att åka och festligt, så vill man inte ta ut avgifter.
Men vi i Planka.nu vill att resten av dagarna – vardag eller fest – ska vara mer lockande, smidigare och festligare!

Kopplingarna mellan nolltaxa och kungahuset är faktiskt flera. Den blivande prinsen Daniel Westling kommer från Ockelbo, som är en av de kommuner i Sverige som redan genomfört avgiftsfri kollektivtrafik. Vi hoppas att detta kommer att påverka hovets officiella linje. När vi ändå har ett kungahus, så kan de lika gärna bli ambassadörer för nolltaxa!

Därför erbjuder vi härmed nolltaxeprinsen Daniel Westling ett gratis medlemskap i Planka.nu:s p-kassa, det är bara att höra av dig.

Nolltaxa på tunnelbanan under en dag i juni är förstås bra, men avgiftsfri kollektivtrafik borde testas i större skala om politiker som känner sig tveksamma till att överge avgiftssamhället ska kunna övertygas. Vänsterpartiets förslag om att prova avgiftsfri “klimattaxa” i två svenska regioner under 4 år är ett bra sådant förslag. Vi ser gärna att fler partier kommer fram med förslag!

Alla medlemmar får gärna dokumentera hur de hade det på den avgiftsfria dagen!

Läs mer

3 kommentarer

3 kommentarer på “Sthlm: Vi firar avgiftsfri lördag

  1. Synd att det ska finnas snyltare när vi andra betalar för resandet, Tack vare plankningen blir vårt resande dyrare och utvecklas långsammare för att en del inte vill betala för en tjänst. Använd benen eller en cykel, det är för bedrövligt med parasiter. Snart ska väl bio, mat och taxi också vara gratis.

  2. Hej Du som gör rätt för dig,

    Det är trist att du inte har tagit dig tid att läsa på lite innan du kommenterar. Om du hade gjort det skulle du veta att Planka.nu också vill betala, men vi och våra medlemmar och tusentals andra stockholmare har helt enkelt inte råd med nuvarande biljettpriser. Och vi kan inte gå eller cykla överallt i en storstad som Stockholm. Planka.nu arbetar för aviftsfri, skattefinansierad kollektivtrafik för att det är ett mer rättvist betalningssystem helt enkelt. Plankandet är vår avgiftsstrejk och vår enda utväg som det ser ut idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.