Lyckat 1 maj-firande med Planka.nu Göteborg

I år gick Planka.nu Göteborg som ett eget block i SAC:s tåg med en vacker gyllene banderoll. Förbigående göteborgare kunde se muntra plankare som stolta demonstrerade under parollen “Överklassen är de riktiga tjuvåkarna”. På arbetarrörelsens traditionella kampdag valde vi att uppmärksamma den roll kollektivtrafiken har i uppdelningen av Göteborg i rikare och fattigare områden. Blocket upplöstes i Bältesspännarparken för att lyssna på de traditionella talen och musikuppträdandena.

Planka.nu Göteborg på 1 maj

Göteborg är en av Europas mest segregerade städer enligt forskare från Uppsala universitet. Staden är byggd och planerad på ett sätt som tydligt visar på stora klasskillnader, inte minst kollektivtrafiken speglar detta förhållande. De områden som ofta brukar nämnas i samband med segregationen i Göteborg, t ex Biskopsgården och Bergsjön, är också de områden där kollektivtrafiken är som viktigast. Spårvagnar och bussar är en livsnerv för dessa områden där medelinkomsten och bilägandet är lägre än områden med fler höginkomsttagare som t ex älvsborg eller Askim.

De höga avgifterna gör dock månadskort till en stor del av utgifterna varje månad för låginkomsttagare. Göteborgs och Västra Götalands politiker som är ansvariga för kollektivtrafiken i Göteborg, har valt en lösning där hälften av utgifterna finansieras av de som har svårast att betala men samtidigt behöver kollektivtrafiken som mest. Det är inte konstigt att så många väljer att planka, att vägra betala för något som borde vara fritt för alla.

En skattefinansierad nolltaxa i Göteborg skulle göra staden mer tillgänglig för alla och dessutom innebära att vi alla gemensamt betalar kostnaderna för kollektivtrafiken. Idag slipper höginkomsttagare undan mycket av ansvaret då de inte behöver betala en stor andel av sin lön för att kunna röra sig i staden. Därför väljer vi att peka ut överklassen som de riktiga tjuvåkarna.

/Planka.nu Göteborg

3 kommentarer

3 kommentarer på “Lyckat 1 maj-firande med Planka.nu Göteborg

 1. Snälla, använda inte Microsoft-format och verktyg. Microsofts program låser in allt i sina egna format och deras format fungerar inte överallt.
  Använd öppna standarder som H264, MP4 och MKV.

 2. Håller med ovanstående där – dessutom får man pissig kvalitet om man använder Windows standardprogram för att redigera med (som jag antar ni gjort – varför annars välja WMV som format).

  Nu var kvaliten dålig redan från början på det där klippet
  – men om man har ett klipp med bra kvalitet så blir det mycket sämre, eftersom man bara kan välja väldigt låga bit rates när man sparar ner den färdigredigerade filmen.
  Dessutom om man som mig vill ha bra ljud så kan man inte köra okomprimerat WAV-ljud heller (som man kan på t ex AVI-filer), utan måste ha ”äcklig” WMV-komprimering på det också – låter skit (värre än komprimeringen som YouTube använder).

 3. Snyggt jobbat på första maj Göteborg! Bra analys av läget i Göteborg.

  Nog för att microsofts WMV-format är stängt och det är dåligt, men h264 är inte ett öppet format. Det finns till exempel många programvarupatent på h264.

  Använd Ogg Theora istället som är ett fritt tillgängligt och öppet format.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.