Nolltaxepriset 2010 till miljövetaren Sofia Larsson

nolltaxepriset_9

Idag delades det nyinstiftade Nolltaxepriset ut på baren “Och himlen därtill” i Stockholm. Vinnaren blev miljövetaren Sofia Larsson, som i sin uppsats1 visat hur nolltaxa i kollektivtrafiken gynnar klimatsmart resande och räknat ut att att samhällsvinsten med avgiftsfri kollektivtrafik i Stockholms län hamnar på 4 miljarder.

– De få gånger som nolltaxa tas upp i media pratas det alltid om kostnader. Det Sofia Larsson gör är att peka på att de miljömässiga och samhällsekonomiska vinsterna överväger, säger Mikael Johansson från Planka.nu som delar ut priset. Vi hoppas också att priset ska uppmuntra vidare forskning om kollektivtrafiken i allmänhet och avgiftsfri kollektivtrafik i synnerhet på Sveriges högskolor och universitet.

Allmänheten har under de senaste veckorna inkommit med förslag på pristagare, och bland de nominerade återfanns bland andra bloggaren Jesper Nilsson, gänget bakom filmen Metropia och blivande prinsen Daniel Westling i egenskap av att vara den främsta representanten för Ockelbo, en av de svenska kommuner där man framgångsrikt infört avgiftsfri kollektivtrafik.

– Utifrån nomineringarna ser vi att många olika infallsvinklar som sammantaget pekar på samma slutsats: Samhället kommer att tjäna på avgiftsfri kollektivtrafik. Därför hoppas vi att det blir många i morgon som firar den internationella nolltaxedagen2 tillsammans! Priset består, förutom äran, av en specialdesignad stayett och ett årsmedlemskap i P-kassan.

1 Uppsatsen kan laddas ner här

2 Nolltaxedagen eller Free Public Transport Day kommer imorgon att firas på flera håll i landet

Presskontakt: Mikael Johansson 070-233 99 27

Pressbilder från prisutdelningen

Pressarkiv

Plankas Facebook-sida

En kommentar

En kommentar på “Nolltaxepriset 2010 till miljövetaren Sofia Larsson

  1. Pingback: Kommentar till Vänster­partiets “Plan för en skattefinansierad kollektiv­trafik i Stockholms län” | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.