Massplankning med tusentals deltagare i Ankara, Turkiet!

Den fjärde februari genomfördes en massiv civil olydnadsaktion i Turkiets vanligtvis mycket konservativa huvudstad Ankara. Tusentals människor hoppade tillsammans över vändkorsen och tog plats på tunnelbanetågen. Responsen blev att tågen vägrade lämna stationen, och det sades att tågen skulle stå stilla tills aktivisterna betalade. Aktionen genomfördes som en del av den generalstrejk som utlysts efter att Tekel, det tidigare statliga monopolet på alkohol och tobak, privatiserats. Massplankningen skedde även i protest mot höjda avgifter i kollektivtrafiken, och tillsammans skanderade aktivisterna slagord och yrkade på rätten till avgiftsfri kollektivtrafik.

“Vi vill ha gratis kollektivtrafik”, “Stoppa höjningen av tunnelbaneavgiften”, “generalstrejk – massivt motstånd” och “förslaget kommer falla – likaså Gökçek”. (Gökçek är Ankaras borgmästare) rungade i tunnebanevagnarna.

Efter att trafiken stått stilla i i en och en halv timme, tvingades till slut tågen att köra med ickebetalande resenärer. Det konsekventa och tålmodiga agerandet hos plankarna gav framgång, och när tågen rullade igen hördes segervissa slagord. “Genom fortsatt motstånd kommer vi segra!”. Det bestämdes direkt efter aktionen att den ska upprepas varje dag under generalstrejken!

Läs mer

3 kommentarer

3 kommentarer på “Massplankning med tusentals deltagare i Ankara, Turkiet!

  1. Och västtrafik pratar om miljön! Fy fan! Om ni verkligen tänker om miljön varför höjer ni biljettavgifter och kortar bytestiden. Det är rena rama rånet!
    Nu är det billigare att åka bil än att åka buss.
    Om regeringen tänker miljön då skulle kollektivtrafiken bli gratis och alla skulle betala den genom en rimlig skatt. Typ ”miljöskatt”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.